Ga naar inhoud

ETA: afkorting voor "Estimated Time of Arrival"

Door: Jesse Kamsteeg

Hoe gebruik je de logistieke term ETA op de juiste manier?

De basiskennis van logistieke termen maakt het werk van een logistiek medewerker bij bijvoorbeeld een koeriersbedrijf een stuk eenvoudiger. Mensen bestellen steeds meer producten, deze pakketten passeren verschillende stadia van verwerking en doorvoer voordat de pakketten afgeleverd worden aan de deur. Vliegtuigen, treinen, boten, voertuigen en zelfs fietsen kunnen deel uitmaken van de reis van één pakket! En het volgen van al die stadia kan complex zijn. De termen ETA, ETD, ATD en ATA helpen je, jouw bezorg management te vereenvoudigen.

In dit artikel leggen we je uit wat de term ETA betekent en geven we concrete voorbeelden. Het gebruik van deze termen komt oorspronkelijk uit de scheepvaartindustrie. Echter, kan je deze termen ook toepassen op de last mile delivery van jouw orders. Deze termen helpen je bij het categoriseren, bijhouden en prioriteren van leveringen.

Waar staat ETA (Estimated time of arrival) voor?

ETA staat voor Estimated time of arrival en is de meest gebruikte term als het gaat om de geschatte aankomsttijd. De ETA geeft dus aan wanneer de bezorger verwacht aan te komen bij het adres waar het pakket bezorgd wordt. De ETA wordt voornamelijk gebruikt om de klant een idee te geven wanneer de bezorger voor de deur staat. Voor de food-industrie is een ETA onmisbaar. De Barbecue en Buffetten Boer levert honderden barbecues per dag. Om het werk zo efficiënt mogelijk te maken koppelen ze ETA’s aan de bestellingen. Zo weet de klant ongeveer wanneer de bestelling geleverd wordt en kunnen ze hier rekening mee houden.

Echter, is een ETA niet alleen handig voor de klant, ook voor de bezorger kan de geschatte aankomsttijd handig zijn. Zo weet de bezorger of de bestelling op schema ligt en is de kans groot dat de klant thuis is, de bezorging kan aannemen en de chauffeur direct zijn rit weer kan vervolgen waardoor er geen vertraging ontstaat.

Laten we een voorbeeld erbij pakken. De chauffeur moet een pakketje afleveren waarvan de ETA 13.00 is. Bij aflevering moet de klant een handtekening zetten. Door de ETA weet de klant ongeveer hoe laat de bezorger verwacht wordt en kan de klant hier rekening mee houden door thuis te zijn. Als planner is het daardoor ook mogelijk om de ETA te vergelijken met de daadwerkelijke aankomsttijd om te kijken of de chauffeur nog op schema ligt.

Technologische Hulpmiddelen voor een Accurate ETA

Met de opkomst van technologie zijn er nu verschillende hulpmiddelen beschikbaar die helpen om de ETA van een levering nauwkeuriger te bepalen. Real-time tracking systemen en geavanceerde software kunnen de huidige locatie van de bezorger volgen, verkeersomstandigheden analyseren en automatisch de ETA bijwerken. Dit biedt zowel het logistieke bedrijf als de klant een helder en realistisch beeld van de verwachte aankomsttijd, waardoor men beter kan plannen en anticiperen op mogelijke vertragingen.

De Impact van ETA op Klanttevredenheid

Een accurate ETA is cruciaal voor het verhogen van de klanttevredenheid. Klanten waarderen transparantie en communicatie over de status van hun bestelling. Wanneer een klant op de hoogte is van de verwachte aankomsttijd, kan hij of zij beter plannen en wordt de kans op gemiste leveringen verminderd. Een nauwkeurige ETA helpt ook om vertrouwen op te bouwen tussen het logistieke bedrijf en de klant, wat kan leiden tot herhaalaankopen en positieve mond-tot-mondreclame.

Analyseren en Verbeteren van ETA-Nauwkeurigheid

Het continu analyseren en verbeteren van de nauwkeurigheid van de ETA is essentieel voor het optimaliseren van logistieke processen. Door de werkelijke aankomsttijden te vergelijken met de geschatte aankomsttijden, kunnen logistieke bedrijven inzicht krijgen in de prestaties van hun bezorgdienst en gebieden identificeren waar verbetering mogelijk is. Geavanceerde analytische tools kunnen helpen bij het identificeren van patronen en trends, waardoor bedrijven hun routes en schema's kunnen aanpassen om de nauwkeurigheid van de ETA te verbeteren en tegelijkertijd de efficiëntie te verhogen.

RouteLogic: software voor nauwkeurige ETA voorspelling en klantcommunicatie

Na het bespreken van het belang van een accurate ETA, is het van cruciaal belang om te kijken naar technologische oplossingen die bijdragen aan het verbeteren van de ETA-nauwkeurigheid. En dit is precies waarom we RouteLogic hebben ontwikkeld.

RouteLogic is innovatieve software dat speciaal is ontworpen om logistieke bedrijven te voorzien van nauwkeurige ETA-inzichten. Met een indrukwekkende nauwkeurigheid van 98% is RouteLogic in staat om de exacte ETA te voorspellen, dankzij een uniek, eigen ontwikkeld algoritme dat ongeëvenaard is in de markt.

Naast real-time updates, is een bijzonder nuttige feature van RouteLogic, de mogelijkheid om zeer nauwkeurige ETA's te communiceren naar klanten via sms en/of e-mail. Bovendien kunnen klanten in realtime de locatie van de chauffeur en de actuele ETA zien op hun eigen track-and-trace pagina zien.

Door het gebruik van RouteLogic kunnen bedrijven de klanttevredenheid verhogen, operationele efficiëntie verbeteren en uiteindelijk een voorsprong behalen in de competitieve logistieke sector. Ontdek hoe RouteLogic jouw logistiek naar een hoger niveau kan tillen.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!