Ga naar inhoud

ATA: afkorting voor "Actual Time of Arrival"

Door: Jesse Kamsteeg
In elke sector heb je terminologie, welke termen zijn er veel gebruikt in de logistieke sector. Je ontdekt op deze pagina wat ATA betekent!

Hoe gebruik je de logistieke term ATA op de juiste manier?

In dit artikel leggen we je uit wat de term ATA nu eigenlijk betekent. Het gebruik van deze term komt oorspronkelijk uit de scheepvaartindustrie. Echter, kan je deze term ook toepassen op de last mile delivery van jouw orders. Deze termen helpen je bij het categoriseren, bijhouden en prioriteren van leveringen.

Waar staat ATA (Actual time of arrival) voor?

ATA is de werkelijke aankomsttijd van de chauffeur op het afleverpunt. De ATA kan verschillen van de ETA (Estimated Time of Arival) door files, weersomstandigheden of andere externe factoren. De term ATA wordt vaak gebruikt in de transport- en logistieke industrie om de aankomsttijd van goederen en passagiers te registeren en te plannen. 

Nu denk je bij jezelf, waarom is de ATA zo belangrijk?

Wij leggen het je uit. Het bijhouden van een ETA en ATA is erg belangrijk, doe dit bij elke route die een chauffeur rijdt. Een ETA is belangrijk voor het plannen van logistiek, een ATA is belangrijk om het verschil in tijd te monitoren. Zo kun je elke dag zien wat het verschil is tussen de verwachte aankomsttijd en de daadwerkelijk aankomsttijd. Komt het vaak voor dat de daadwerkelijke aankomsttijd later is dan de verwachte aankomsttijd? Onderzoek welke knelpunten invloed hebben op de daadwerkelijke aankomsttijd.

Het verschil tussen ETA en ATA

Wanneer een bezorger verwacht om rond 12:00 op bestemming te zijn en het pakket af te leveren, maar uiteindelijk daadwerkelijk om 13:00 op bestemming aan komt door externe omstandigheden. Dan is de ETA 12:00, en de ATA 13.00.

Logistieke termen In het kort

De verschillende termen lijken op elkaar, maar betekenen degelijk wel wat anders, daarom bij deze de afkortingen en de betekenis:

  • ETA (estimated time of arrival): geschatte aankomsttijd van wanneer de chauffeur verwacht bij het adres van de klant aan te komen.
  • ETD (estimated time of departure): geschatte vertrektijd van wanneer je verwacht dat de chauffeur het magazijn verlaat om aan zijn route te beginnen.
  • ATD (actual time of departure): werkelijke vertrektijd van wanneer de chauffeur het magazijn verlaat en aan zijn route begint.
  • ATA (actual time of arrival): werkelijke aankomsttijd van wanneer de chauffeur aankomt op het afleverpunt.

Technologische hulpmiddelen voor het Monitoren van ATA

De nauwkeurigheid en efficiëntie van logistieke operaties kunnen aanzienlijk worden verbeterd met de hulp van moderne technologie. Geavanceerde tracking- en monitoringsystemen stellen bedrijven in staat om real-time data te verkrijgen over de locatie en status van hun leveringen. Zo kunnen ze de ATA (Actual Time of Arrival) accuraat monitoren en bijsturen waar nodig. Gebruikmakend van GPS-technologie en cloud-gebaseerde platforms, kunnen bedrijven en klanten op de hoogte blijven van de exacte aankomsttijden en eventuele vertragingen.

De impact van ATA op klanttevredenheid

Een correcte en tijdige levering is cruciaal voor een positieve klantervaring. Door het nauwkeurig communiceren van de ATA, kunnen bedrijven de klanttevredenheid van hun klanten verbeteren. Klanten waarderen transparantie en real-time updates over wanneer ze hun bestelling kunnen verwachten. Een correcte inschatting van de ATA helpt niet alleen bij het managen van klantverwachtingen, maar geeft bedrijven ook waardevolle inzichten om hun logistieke processen te optimaliseren.

Analyse van ATA-data voor logistieke optimalisatie

Het analyseren van ATA-data kan een schat aan informatie opleveren voor het verbeteren van logistieke processen. Door het onderzoeken van de verschillen tussen de ETA (Estimated Time of Arrival) en de ATA, over een bepaalde periode, kunnen bedrijven patronen en knelpunten identificeren die van invloed zijn op de leveringstijden. Dit kan helpen bij het aanpakken van operationele uitdagingen, het verbeteren van laad- en losprocessen en het effectiever inzetten van personeel en middelen. Uit recent onderzoek van RouteLogic is gebleken dat in 98% van de gevallen de ETA correct wordt berekend. Toch wijkt in de praktijk de ETA 2% van de ATA af. Deze 2% wordt voor 1,5% veroorzaakt door chauffeurs die te vroeg of te laat starten aan hun route. De laatste 0,5% zijn calamiteiten die niet structureel van karakter zijn. Een gedegen analyse van de ATA-data kan bijdragen aan een efficiëntere en klantgerichtere logistieke operatie.

Optimaliseer je logistiek en klantcommunicatie met RouteLogic

Na de diepgaande analyse van de betekenis en het belang van ATA, is het logisch dat het monitoren van aankomsttijden cruciaal is in de hedendaagse logistieke sector. Het brengt ons bij RouteLogic, een vooruitstrevende oplossing die een revolutie teweegbrengt in hoe bedrijven hun logistieke operaties beheren. RouteLogic is niet zomaar een routeplanningssoftware; het is een krachtige tool die een brug slaat tussen de technologische innovaties en de praktische behoeften van de logistiek.

Met een indrukwekkende nauwkeurigheid van 98% kan RouteLogic de exacte ETA voorspellen, dankzij een eigen ontwikkeld algoritme dat uniek is in de markt. Dit niveau van precisie is niet alleen indrukwekkend, maar stelt bedrijven in staat om hun klanten nauwkeurige informatie te verstrekken over de verwachte leveringstijden.

RouteLogic maakt het mogelijk om de ETA en de locatie van de chauffeur in real-time te communiceren naar klanten via SMS en/of e-mail. Bovendien kunnen klanten op de track-and-trace pagina exact zien waar de chauffeur zich bevindt. Dit niveau van transparantie en communicatie verhoogt de klanttevredenheid en stelt bedrijven in staat om een uitmuntende service te bieden. En wanneer de ETA afwijkt, zien klanten automatisch de ATA op de track-and-trace pagina. De ETA kan namelijk automatisch worden bijgewerkt als dat gewenst is. 

De integratie van RouteLogic in je logistieke processen betekent een stap voorwaarts naar een efficiëntere, klantgerichte en transparante bedrijfsvoering. Het gaat niet alleen om het bijhouden van de aankomsttijden; het gaat om het creëren van een betrouwbare en voorspelbare bezorgervaring voor je klanten. Met RouteLogic ben je altijd een stap vooruit in het voldoen aan de verwachtingen van je klanten en het optimaliseren van je logistieke operaties.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!