Ga naar inhoud

ATD: afkorting voor "Actual Time of Departure"

Door: Jesse Kamsteeg
In elke sector heb je terminologie, in de logistieke sector hoor je vaak over "ATD" maar wat betekent dit? 

Hoe gebruik je de logistieke term ATD op de juiste manier?

Waar staat ATD (actual time of departure) voor?

ATD staat voor actual time of departure en verwijst naar het daadwerkelijke moment dat de chauffeur het magazijn heeft verlaten. Deze term wordt gebruikt om aan te geven wanneer de chauffeur vertrekt, in tegenstelling tot de geplande vertrektijd. Het liefst wil je natuurlijk dat de ATD en de ETD (Estimated Time of Departure) overeen komen, echter kan het voorkomen dat het daadwerkelijke moment dat de chauffeur het magazijn verlaat, later is dan het verwachte moment. Door de ATD en de ETD te blijven monitoren kun je nagaan of de chauffeur nog op schema ligt.

Wat is het verschil tussen ATD en ETD?

Je verwacht dat de chauffeur in de ochtend om stipt 09:00 het magazijn uitrijdt, dan is dit de ETD, de geschatte vertrektijd. Echter, kan er bij het laden van de goederen vertraging ontstaan waardoor de chauffeur uiteindelijk pas om 09:15 kan vertrekken. Dan is dit de ATD, de daadwerkelijke vertrektijd van de chauffeur.

In de logistieke sector hoor je ook vaak deze termen: ETA, ETD, ATD en ATA, klik op de links als je meer over de betekenissen van deze termen wilt leren. 

Het Belang van ATD in logistieke operaties

De ATD, of de werkelijke vertrektijd, speelt een cruciale rol in de operaties binnen de logistieke keten. Door het nauwkeurig bijhouden van de ATD kunnen bedrijven eventuele vertragingen identificeren en de nodige aanpassingen doen om de efficiëntie te verbeteren. Bovendien stelt een accurate registratie van de ATD de logistieke planners in staat om betere schattingen te maken voor toekomstige leveringen, wat op zijn beurt helpt bij het opbouwen van een betrouwbare relatie met klanten.

Technologieën voor het monitoren van ATD

Met de opkomst van technologie zijn er nu verschillende tools en platforms beschikbaar die bedrijven kunnen helpen bij het nauwkeurig monitoren van de ATD. GPS-tracking, telematica en real-time monitoring systemen bieden nu de mogelijkheid om de exacte vertrektijd van voertuigen te kennen en te vergelijken met de geplande vertrektijd (ETD). Door het gebruik van deze technologieën kunnen logistieke managers sneller reageren op onvoorziene omstandigheden en de algehele operationele efficiëntie verbeteren.

Best Practices voor het optimaliseren van ATD

Om de kloof tussen de geplande vertrektijd (ETD) en de werkelijke vertrektijd (ATD) te minimaliseren, is het belangrijk om een reeks best practices te adopteren. Dit kan onder meer het zorgvuldig plannen van routes, het trainen van chauffeurs voor tijdmanagement en het implementeren van een proactief communicatiesysteem tussen de verschillende betrokken partijen, omvatten. Door deze stappen te volgen, kunnen bedrijven streven naar een betere punctualiteit en uiteindelijk de tevredenheid van hun klanten verhogen.

Van ATD naar ETA: Nauwkeurige Leveringsvoorspellingen met RouteLogic

In de dynamische wereld van logistiek is het belang van nauwkeurige tijdvoorspellingen onmiskenbaar. Terwijl we het belang van ATD hebben besproken in het monitoren van vertrektijden, brengt het gebruik van geavanceerde technologieën ons een stap verder in het optimaliseren van logistieke operaties. Dit is waar RouteLogic in beeld komt. RouteLogic is een innovatief platform dat speciaal is ontworpen om een nauwkeurig inzicht te bieden in de geschatte aankomsttijd (ETA) met een indrukwekkende nauwkeurigheid van 98%, dankzij een uniek zelf ontwikkeld algoritme dat ongeëvenaard is in de markt.

Met RouteLogic wordt het monitoren van leveringen een fluitje van een cent. RouteLogic geeft exact aan hoeveel minuten een chauffeur voor of achter op schema ligt. Dit stelt logistieke teams in staat om proactief te reageren en de nodige aanpassingen te doen om de leveringsprocessen soepel te laten verlopen. Het platform biedt ook de mogelijkheid om per opdracht te zien wanneer een levering daadwerkelijk is afgerond en wanneer de chauffeur vertrekt naar het volgende adres of opdracht.

De kracht van RouteLogic zit hem niet alleen in de nauwkeurige ETA-voorspellingen, maar ook in de verbeterde communicatie met klanten. Met de mogelijkheid om klanten via sms en/of e-mail te informeren over de verwachte aankomsttijd van hun levering en een track-and-trace pagina waarop ze de exacte locatie van de chauffeur kunnen zien, tilt RouteLogic de klantenservice naar een hoger niveau. De transparantie en nauwkeurigheid die RouteLogic biedt, maakt het een onmisbaar hulpmiddel in het streven naar operationele uitmuntendheid en klanttevredenheid in de logistieke sector.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!