Ga naar inhoud

ETD: afkorting voor "Estimated Time of Departure"

Door: Jesse Kamsteeg
In elke sector heb je terminologie, in de logistieke sector hoor je vaak over "ETD" maar wat betekent dit? We leggen het je uit in dit blog!

ETD (Estimated time of departure), wat betekent het?

De betekenis van ETD is de geschatte vertrektijd en staat dan ook voor Estimated Time of Departure, oftewel de geschatte vertrektijd van de bezorger uit het magazijn. Deze term kan je veelal kunnen van de scheep- en/of luchtvaart. Echter, deze term is ook handig om te gebruiken als koeriersbedrijf. Met behulp van routeplanning software zoals RouteLogic helpt het gebruik van ETD bij het berekenen van tijdvaklevering en de geschatte aankomsttijd.

Laten we de betekenis van ETD uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Als je verwacht dat de chauffeur om 09:00 vertrekt uit het magazijn is dat de geschatte vertrektijd. Met het gebruik van routeplanning software kunt u berekenen dat als de chauffeur om 09:00 vertrekt dat de chauffeur om 09:30 bij zijn eerste bezorgadres moet zijn, oftewel de ETA.

Let op: ETD wordt soms ook gebruikt om de geschatte bezorgtijd aan te duiden, oftewel, estimated time of delivery. In dit geval hoeft de ETD niet identiek te zijn aan de ETA. We lichten dit toe met een voorbeeld.

Wanneer een chauffeur om 14:00 aankomt bij een flat waar hij verschillende pakketten moet bezorgen, is de ETA 14:00. Maar kan de ETD 14:15 zijn omdat de bezorger eerst andere pakketten bezorgt in de flat.

Het verschil tussen ETD en ETA

We begrijpen dat het gebruik van deze termen soms wat verwarrend kan zijn, daarom zullen we aan de hand van een aantal verschillen de termen toelichten. Om te beginnen, ETA verwijst dus naar geschatte aankomsttijd, terwijl de betekenis van ETD kan verwijzen naar de geschatte vertrektijd of de geschatte bezorgtijd. Maar wanneer gebruik je welke termen?

  • ETA gebruik je voornamelijk om klanten op de hoogte te houden wanneer ze hun pakket verwachten.
  • De geschatte vertrektijd is voornamelijk handig voor bezorgers. Wanneer er een bepaald tijdstip is waarop chauffeurs hun route moeten starten om alle stops binnen hun tijdvak te bereiken, is het handig om de geschatte vertrektijd op te geven. Zo is het ook duidelijk wanneer er bijgestuurd moet worden als de chauffeur te laat vertrekt uit het magazijn.
  • De geschatte bezorgtijd is nuttig voor tijdgevoelige pakketten. Stel bijvoorbeeld dat een chauffeur om 16.00 uur een pakket bij een klant moet bezorgen, kan de klant hier rekening mee houden en aanwezig zijn wanneer het pakket bezorgd wordt.

Door gebruik te maken van de ETA en ETD en live-wijzigingen bij te houden, zorg je ervoor dat chauffeurs alle pakketten op tijd af kunnen leveren.

Wat is het verschil tussen ETD en ATD?

Je verwacht dat de chauffeur in de ochtend om stipt 09:00 het magazijn uitrijdt, dan is dit de ETD, de geschatte vertrektijd. Echter, bij het laden van de goederen ontstaat er vertraging waardoor de chauffeur uiteindelijk pas om 09:15 kan vertrekken. Dan is dit de ATD, de daadwerkelijke vertrektijd van de chauffeur.

Het belang van nauwkeurige ETD's

Nauwkeurige ETD's zijn cruciaal in de logistieke sector. Ze helpen bij het optimaliseren van de routeplanning en zorgen voor een efficiënter beheer van de supply chain. Een nauwkeurige ETD kan helpen om de beloftes naar klanten na te komen en de tevredenheid te verhogen. Daarnaast kan het ook kosten besparen op het gebied van brandstof en personeel door een betere planning mogelijk te maken. Het monitoren en bijwerken van ETD's op basis van real-time data kan helpen om de prestaties van de logistieke operaties te verbeteren.

Technologische hulpmiddelen voor het beheer van ETD en ETA

De technologische vooruitgang heeft geleid tot de ontwikkeling van geavanceerde software en applicaties die helpen bij het beheren van ETD en ETA. Routeplanning software, zoals eerder genoemd, is slechts één voorbeeld. Er zijn ook Tracking & Trace systemen, GPS-technologie en telematica-oplossingen die real-time informatie leveren over de locatie en status van voertuigen en zendingen. Deze technologieën stellen logistieke bedrijven in staat om nauwkeurigere ETD's en ETA's te berekenen en communiceren, en zo de service naar klanten te verbeteren.

ETD in de context van globale logistiek

De betekenis ETD krijgt een extra dimensie wanneer het gaat om internationale of intercontinentale zendingen. In dergelijke gevallen speelt de ETD een cruciale rol in de coördinatie tussen verschillende partijen zoals rederijen, luchtvaartmaatschappijen, douane en logistieke dienstverleners. Een accurate ETD is van essentieel belang voor het halen van deadlines en het vermijden van extra kosten zoals demurrage en detention. Het begrijpen en beheren van ETD in een globale context is een essentieel onderdeel van het succesvol managen van een complexe supply chain.

Integratie met RouteLogic voor optimale leveringsvoorspellingen

In het huidige digitale tijdperk is het voor klanten van cruciaal belang om real-time updates te krijgen over de status van hun bestellingen. Hoewel de ETD een belangrijke indicator is voor interne logistieke planning, is het de ETA (Estimated Time of Arrival) die de klanten echt interesseert. Met RouteLogic, til je de klantcommunicatie naar een hoger niveau. RouteLogic is een geavanceerd routeplanningssoftware dat met een indrukwekkende nauwkeurigheid van 98% de exacte ETA kan voorspellen, dankzij een uniek, zelf ontwikkeld algoritme dat zich onderscheidt in de markt.

RouteLogic maakt het mogelijk om de ETA direct met klanten te communiceren via SMS en/of e-mail, zodat zij precies weten wanneer ze hun levering kunnen verwachten. Daarnaast biedt de track-and-trace pagina van RouteLogic een live weergave van waar de chauffeur zich bevindt, waardoor klanten op elk moment de status van hun levering kunnen controleren.

In RouteLogic is ook duidelijk de aanbevolen ETD per route te zien. Chauffeurs worden 15 minuten (instelbaar) voor aanvang van hun route geïnformeerd per SMS wanneer zij moeten starten. Dit zorgt minder vertraging en een nog nauwkeurigere ETA. Zo combineert RouteLogic het beste van beide werelden: interne efficiëntie door het beheer van ETD's en superieure klanttevredenheid door accurate en tijdige ETA-communicatie.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!