Ga naar inhoud

Hoe AI de logistiek slimmer maakt

Door: Kendra

Inzichten van Joep van den Tillaard van Pipple

In deze aflevering nemen we je mee in de wereld van Pipple. Joep van den Tillaard, mede-eigenaar van Pipple deelt zijn achtergrond, de uitdagingen en innovaties binnen zijn bedrijf en zijn visie op de toekomst van AI in de logistiek.

Van energiewereld naar AI-specialist

Joep begon zijn carrière in de energiewereld, waar hij werkte bij grote bedrijven zoals Enexis en Essent. Maar na een sabbatical en een toevallige ontmoeting met een oude studievriend, rolde hij de wereld van data en AI binnen. Pipple, het bedrijf waar hij nu al zes jaar werkt, helpt organisaties om datagedreven te worden en AI toe te passen in verschillende sectoren, waaronder logistiek.

"We willen met data en AI impact maken. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor de wereld om ons heen."

Slimmere logistiek met AI

Een goed voorbeeld van hoe Pipple AI inzet in de logistiek is hun samenwerking met A.S. Watson, het moederbedrijf van Kruidvat en Trekpleister. Het bedrijf wilde hun warehouse-operaties optimaliseren, omdat handmatige orderpicking inefficiënt en tijdrovend was.

Door een slim algoritme te ontwikkelen dat bestellingen optimaliseert en routes binnen het warehouse efficiënter maakt, wist Pipple de orderpick-afstanden flink te verkorten. Dit leidde tot minder fouten, snellere verwerking en een efficiënter logistiek proces.

"Het draait erom dat AI niet alleen slimmer is, maar ook echt gebruikt wordt in de praktijk. Dat is waar de impact zit."

AI adoptie: de menselijke factor

Hoewel AI-technologie indrukwekkende oplossingen biedt, is de grootste uitdaging vaak niet de techniek zelf, maar de acceptatie ervan binnen een organisatie.

Veel medewerkers zien AI als een bedreiging voor hun baan. Joep benadrukt hoe belangrijk het is om medewerkers vanaf het begin te betrekken bij de ontwikkeling en implementatie van AI-oplossingen.

"Als je mensen niet meeneemt in het proces, zullen ze de technologie niet omarmen. Je moet laten zien dat AI helpt, in plaats van vervangt."

De toekomst van AI in logistiek

Volgens Joep staat AI nog maar aan het begin van zijn impact op de logistiek. Waar AI nu vooral wordt gebruikt voor optimalisatie en automatisering, zal het in de toekomst steeds meer zelfstandig beslissingen kunnen nemen.

Hij voorziet dat bedrijven op termijn kunnen werken met "AI-copilots" die real-time beslissingen nemen op basis van live data. Dit kan variëren van route-optimalisatie tot het voorspellen van knelpunten in de supply chain.

"AI wordt geen ondersteuning meer, maar een volwaardige partner in het besluitvormingsproces."

Waar moeten bedrijven beginnen?

Voor bedrijven die nog niet met AI werken, kan het overweldigend lijken om te starten. Joep’s advies: begin klein.

  1. Breng je data op orde – AI is niets zonder goede data.

  2. Start met een simpel dashboard – Kijk eerst naar inzichten in je processen.

  3. Werk met pioniers binnen je bedrijf – Betrek enthousiaste medewerkers.

  4. Accepteer dat het een leerproces is – AI werkt niet meteen perfect, experimenteer en leer.

"Als je nu niet begint, loop je over een paar jaar achter. AI is geen hype, maar een noodzakelijke ontwikkeling."

Luister voor het volledige verhaal

Dit is slechts een glimp van het boeiende verhaal van Joep van den Tillaard van Pipple. Om de volledige ervaring en alle ins en outs te ontdekken, nodigen we je uit om de hele podcastaflevering op Spotify te beluisteren.

Luister de podcast voor alle details.
RouteLogic optimalisatie software

Over RouteLogic

Bij RouteLogic helpen we jou om slimmer te bezorgen. Met onze gebruiksvriendelijke software plan je razendsnel de meest efficiënte routes, houd je grip op je wagenpark en krijg je waardevolle inzichten uit je data. Zo werk je niet alleen sneller en duurzamer, maar geef je je klanten ook de bezorgervaring die ze verdienen.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!