Ga naar inhoud

Wat is last mile delivery? | Betekenis

Door: Helen
Last mile delivery is een essentieel onderdeel geworden van de moderne logistiek en e-commerce. Het verwijst naar het laatste deel van de bezorgketen waarbij producten van een distributiecentrum naar de eindgebruiker worden vervoerd. Hoewel het de kortste afstand lijkt, brengt het unieke uitdagingen met zich mee en speelt het een cruciale rol in het voldoen aan de verwachtingen van klanten. Laten we dieper ingaan op de betekenis en het belang van last mile delivery.

Definitie van last mile delivery

Last mile delivery, in de context van logistiek en bezorging, verwijst naar het laatste segment van de bezorgketen waarbij goederen worden vervoerd van een distributiecentrum of opslagplaats naar de eindgebruiker, meestal een consument of bedrijf. Deze fase wordt "last mile" genoemd vanwege de korte afstand die wordt afgelegd, maar het is vaak de meest complexe en cruciale fase in de bezorging.

Het belang van "mijl" in last mile

Waarom noemen we het de "last mile"? Het woord "mijl" in deze term verwijst niet alleen naar de fysieke afstand, maar ook naar de complexiteit en uitdagingen die ermee gepaard gaan. Het kan verrassend moeilijk zijn om die laatste mijl af te leggen, omdat het bezorgers voor unieke obstakels plaatst die verder gaan dan de eenvoudige afstand.

De reis van een pakket: van distributiecentrum tot deur

Stadia van de Bezorgketen

De bezorgketen omvat meerdere stadia, van het ophalen van goederen bij het distributiecentrum tot het afleveren bij de eindklant. Dit proces omvat vaak de volgende stappen:

 1. Het verzamelen van goederen van verschillende bronnen.
 2. Het sorteren en categoriseren van producten.
 3. Het vervoeren van goederen naar een distributiecentrum.
 4. Het opslaan en beheren van voorraad.
 5. Het plannen van routes voor bezorging.
 6. Het instrueren van chauffeurs
 7. Het informeren van klanten met een kloppende aankomsttijd
 8. Het bezorgen van producten bij de eindklant.

Last mile delivery in detail

De last mile delivery fase omvat het specifieke proces van het nemen van een pakket van het distributiecentrum naar de deur van de eindklant. Dit omvat het sorteren van pakketten, het optimaliseren van routes en het daadwerkelijk afleveren van producten. Het is een cruciale fase waarbij efficiëntie en precisie van het grootste belang zijn.

Uitdagingen in last mile delivery

Inefficiente routes
Eén van de belangrijkste uitdagingen in last mile delivery is het plannen van goede routes. Routes die rekening houden met de gemaakte afspraken zoals tijdvaklevering, maar ook met servicetijd op locatie. Service tijd op locatie kan de tijd zijn die nodig is om pakketten in/uit te laden maar ook bijv. letterlijk service te verlenen op de locatie. Bijvoorbeeld iets in elkaar zetten en het afval meenemen. 

Daarnaast is het uiterst belangrijk om klanten goed te informeren. Klanten accepteren een ruim tijdvak ("We komen tussen 09.00-18.00u) simpelweg niet meer. Door geavanceerde route optimalisatie software te gebruiken wordt veel werk uit handen genomen en kunnen er toch kloppende en nauwkeurige aankomsttijden met klanten worden gecommuniceerd. Dit zorgt voor een hogere klanttevredenheid. 

Leveringspunttoegang

Een andere uitdaging is de toegang tot leveringspunten. Dit omvat appartementencomplexen met beveiligde ingangen, kantoorgebouwen met beperkte ontvangsttijden en afgelegen locaties die moeilijk te bereiken zijn. Het is cruciaal voor bezorgers om effectieve methoden te vinden om deze obstakels te overwinnen.

Chauffeurs-app (routeplanner voor chauffeur)

Technologieën en innovaties in last mile delivery

Geavanceerde routeplanning

Moderne last mile delivery maakt gebruik van geavanceerde routeplanningssystemen die worden aangedreven door geavanceerde algoritmen en realtime gegevens. Deze systemen helpen bezorgers om efficiënte routes te volgen, waardoor reistijden en kosten worden verminderd. RouteLogic is een routeplanningsysteem die voor het berekenen van een route rekening houdt met vele factoren bijvoorbeeld: 

Met één druk op de knop maak jij perfecte routes voor alle voertuigen van jouw bezorgdienst.

Op het laatste moment een spoedje of belt iemand om het aflevertijdstip te wijzigen? Geen probleem, je voegt gemakkelijk last-minute opdrachten toe en je kan snel de volgorde van opdrachten in de route aanpassen of opdrachten van voertuig naar voertuig slepen.

 • binnen of buiten zero emissiezones
 • servicetijd op locatie
 • beladingscapaciteit
 • soort voertuig (fiets, bestelbus elektrisch of diesel), 
 • tijdsvensters
 • chauffeurssnelheid en pauze van chauffeurs.

Met één druk op de knop maak jij perfecte routes voor alle voertuigen van jouw bezorgdienst.

Op het laatste moment een spoedje of belt iemand om het aflevertijdstip te wijzigen? Geen probleem, je voegt gemakkelijk last-minute opdrachten toe en je kan snel de volgorde van opdrachten in de route aanpassen of opdrachten van voertuig naar voertuig slepen.

Last mile delivery in e-commerce

E-commerce revolutie

De opkomst van e-commerce heeft de vraag naar last mile delivery aangewakkerd. Online shoppers verwachten snelle en betrouwbare bezorging aan hun deur, wat heeft geleid tot een intense concurrentie in de e-commerce sector.

Concurrentie en klantverwachtingen

De concurrentie in e-commerce dwingt bedrijven om last mile delivery als een onderscheidende factor te beschouwen. Het overtreffen van klantverwachtingen met betrekking tot bezorgsnelheid en service is van vitaal belang om te gedijen in deze industrie.

Duurzaamheid en toekomst van last mile delivery

Milieuvriendelijke bezorgopties

Met een grotere nadruk op duurzaamheid worden milieuvriendelijke bezorgopties zoals elektrische voertuigen en fietskoeriers steeds gebruikelijker in last mile delivery. Deze opties verminderen de ecologische voetafdruk van bezorging.

Toekomstige ontwikkelingen

De toekomst van last mile delivery belooft verdere innovatie en evolutie. Technologische vooruitgang en veranderende consumententrends zullen deze sector blijven vormgeven, terwijl de rol van last mile delivery als cruciaal onderdeel van de logistieke keten verder wordt bevestigd.

Het kernbelang van last mile delivery

Last mile delivery is de laatste, maar cruciale stap in de bezorgketen die producten rechtstreeks bij de eindklant brengt. Het voldoen aan de verwachtingen van klanten en het overwinnen van de complexiteit van de laatste mijl zijn van vitaal belang voor moderne logistiek en e-commerce.

Aandacht voor last mile delivery

We moedigen iedereen aan om de inspanningen van bezorgers te waarderen en de uitdagingen te erkennen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd. Innovatie en duurzaamheid zullen blijven bijdragen aan de evolutie van last mile delivery, en het is belangrijk om deze ontwikkelingen te ondersteunen, terwijl we genieten van de voordelen van snelle en betrouwbare bezorging aan onze deur.

Het plannen van routes voor bezorging met RouteLogic

Met slimme en betaalbare route-optimalisatie software helpt RouteLogic jou de beste routes te maken met de nauwkeurigste aankomsttijden. Zodat jij tijd en brandstof bespaart, jouw chauffeurs precies weten hoe ze het beste kunnen rijden en je klanten een 5-sterren bezorgervaring krijgen.

Maak nú gratis je eerste routes met RouteLogic en ontdek hoe snel je efficiënte routes maakt voor je eigen logistieke operatie.

 

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!