Ga naar inhoud

Richt je logistiek duurzaam in door middel van tijdvaklevering

Door: Evert-Jan van den Brandhof

In de huidige snelle en drukke wereld waarin we leven, hebben mensen steeds minder tijd om persoonlijke taken uit te voeren, zoals boodschappen doen of pakketten ophalen. Bezorgdiensten zijn daarom de laatste jaren enorm populair geworden. Echter, traditionele bezorgdiensten hebben een nadeel: ze bezorgen pakketten binnen een ruim tijdsbestek, wat betekent dat ontvangers hun dag moeten plannen rondom de bezorging. Gelukkig is er nu een oplossing voor dit probleem: specifieke tijdvaklering. Wat als je communiceert dat de bezorger tussen 10;30 – 11;30 voor de deur staat? Zou dit zorgen voor een betere klantervaring? In dit artikel zullen we bespreken wat de voordelen hiervan zijn, waarom het de nieuwe trend is en waarom jij het als bezorgdienst moet inzetten. 

Wat is tijdvaklevering?

Tijdvaklevering is een bezorgoptie waarbij klanten een specifiek tijdsbestek kunnen selecteren waarin ze hun pakketten willen ontvangen. Dit betekent dat klanten hun dag niet hoeven te plannen rondom de bezorging, maar dat de bezorging wordt aangepast aan hun schema. Deze optie is vooral handig voor mensen die drukke levens leiden en weinig tijd hebben om op hun pakketten te wachten. Daarnaast voorkom je dat je het pakket terug moet nemen of nogmaals moet leveren.

Voordelen van tijdvaklevering

Tijdvaklevering biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bezorgopties:

1. Klantvriendelijk

Tijdvaklevering is een klantvriendelijke optie omdat het klanten de flexibiliteit biedt om hun bezorging aan te passen aan hun eigen schema. Dit verhoogt de kans dat de klant thuis is en de bestelling in ontvangst kan nemen, waardoor het aantal mislukte bezorgpogingen wordt verminderd. Dit vermindert stress en zorgt voor een betere klantervaring.

2. Vermindert gemiste leveringen

Traditionele bezorgopties hebben een vaag tijdsbestek, waardoor ontvangers hun dag moeten plannen rondom de bezorging. Dit kan leiden tot gemiste leveringen, wat resulteert in extra vertraging en frustratie. Met tijdvaklevering kunnen klanten precies plannen wanneer ze hun pakket willen ontvangen, waardoor het risico op gemiste leveringen wordt verminderd.

3. Efficiëntie

Tijdvaklevering kan ook efficiënter zijn voor bezorgdiensten omdat ze hun bezorgroutes beter kunnen plannen en optimaliseren. Met het gebruik van routeplanning software verminder je de tijd en kosten voor het afleveren van pakketten, dit resulteert in snellere leveringen.

Tijdvaklevering en E-commerce

Tijdvaklevering is vooral belangrijk voor de e-commerce-industrie omdat klanten steeds vaker online winkelen. Tijdvaklevering biedt e-commercebedrijven de mogelijkheid om de klantervaring te verbeteren en te concurreren met andere bedrijven die deze service al aanbieden. E-commercebedrijven die tijdvaklevering aanbieden, hebben ook een grotere kans om herhaalaankopen te genereren omdat klanten meer tevreden zijn met hun aankoopervaring.

Tijdvaklevering voor bezorgdiensten

Tijdvaklevering kan ook voordelen bieden voor bezorgdiensten. Bezorgdiensten kunnen hun leveringsroutes optimaliseren en het aantal gemiste leveringen verminderen. Dit zorgt voor minder vertragingen en efficiëntere leveringen, wat de algehele klantervaring verbetert.

Bezorgdiensten kunnen een extra bijdrage vragen aan consumenten voor tijdvaklevering. Uit onderzoek blijkt dat consumenten bereid zijn om te betalen voor tijdvaklevering, echter vinden ze de prijs hiervan belangrijker dan de lengte van het tijdvak en het dagdeel. Tijdvakken worden door consumenten voornamelijk gewaardeerd als deze gratis worden aangeboden. De voorkeur van consumenten gaat uit naar een tijdvak van 2 uur met levering in de avond. Door gebruik te maken van de juiste routeplanning software is het geen enkel probleem om de route hierop aan te passen.

Hoe werkt tijdvaklevering?

Tijdvaklevering werkt als volgt:

  1. Klanten selecteren tijdens het afrekenproces een specifiek tijdsbestek waarin ze hun pakket willen ontvangen.
  2. Bezorgdiensten plannen hun bezorgroute en optimaliseren deze om de pakketten binnen het gekozen tijdsbestek af te leveren.
  3. Bezorgdiensten sturen een notificatie naar de klant om hen te laten weten dat hun pakket onderweg is en wanneer het wordt afgeleverd.

Hoe implementeer je tijdvaklevering?

Als je tijdvaklevering wilt implementeren in je bezorgdienst, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Kies een routeplanning software die je kan helpen bij het implementeren van deze optie in je bezorgdienst. RouteLogic is één van de routeplanning software waarbij tijdvaklevering mogelijk is. Daarnaast biedt RouteLogic nog vele andere mogelijkheden.
  2. Plan je bezorgroute en optimaliseer deze om ervoor te zorgen dat de pakketten binnen de gekozen tijdvakken kunnen worden afgeleverd.
  3. Informeer klanten over de status van hun pakketten en wanneer ze worden afgeleverd.

Tijdvaklevering met RouteLogic

Hoe plan je tijdvaklevering eenvoudig in met RouteLogic? Je koppelt RouteLogic aan je CRM- of ERP-pakket of webshop en je opdrachten worden automatisch ingelezen. RouteLogic berekent in enkele seconden de meest efficiënte route voor je!

Conclusie

Specifieke tijdvaklevering is dé oplossing en biedt verschillende voordelen voor zowel klanten als bezorgdiensten. Het is een klantvriendelijke optie die de algehele klantervaring verbetert en gemiste leveringen vermindert. Bovendien kan tijdvaklevering de efficiëntie van bezorgdiensten verhogen en de bezorgkosten verlagen. Als je een bezorgdienst runt, is het de moeite waard om te overwegen om tijdvaklevering als optie aan te bieden om je klanten een betere ervaring te bieden en te concurreren in de markt.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!