Ga naar inhoud

Wat zijn logistieke kosten en hoe verlaag je deze kosten?

Als ondernemer word je met verschillende kostenposten geconfronteerd. Ze zijn nodig om de bedrijfsactiviteiten te realiseren, maar dat wil niet zeggen dat je niet op zoek kunt gaan naar manieren om die kosten, waaronder de logistieke kosten, te verlagen.

Logistieke kosten

Op de vraag "Wat zijn logistieke kosten?" kunnen we stellen dat dit alle kosten zijn die gemaakt moeten worden in de volledige keten van productie tot aan de aflevering op de eindbestemming: de klant. Om een voorbeeld te geven, een industriële bakkerij moet ervoor zorgen dat broden gebakken worden, dat ze verpakt worden, dat ze opgeslagen worden en dat ze in de winkel terechtkomen. Voor elk van deze stappen zijn logistieke kosten in rekening te brengen die al snel oplopen.

De verschillende logistieke kosten

Er zijn verschillende manieren te vinden om de logistieke kosten onder te verdelen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat hoe gedetailleerder dit gebeurt, hoe makkelijker het is om voor de verschillende kostenposten naar manieren te zoeken om ze te verlagen. Een eerste manier van onderverdelen is de indeling in operationele kosten en vervoerskosten. Een andere manier geeft je een specifieker beeld. Hieronder vallen transportkosten, transporttijdkosten, overslagkosten, voorraadkosten en interne bedrijfskosten. "Wat zijn logistieke kosten?" is dus een vraag die verschillende antwoorden kan opleveren.

Hoe kun je inzetten op het verlagen van die logistieke kosten?

We nemen, om op zoek te gaan naar manieren om de logistieke kosten te verlagen, de eerste indeling:

Operationele kosten
Bij de operationele kosten kunnen we vooral een verlaging van de kosten bekomen door te zorgen voor een inzet van rendabele operatoren in het productieproces en door een optimalisering van dat productieproces. 

Vervoerskosten
Bij de vervoerskosten zijn heel wat stappen te ondernemen, die kunnen zorgen voor lage totale kosten. Door de efficiënte routeplanning van RouteLogic, kunnen de leveringen op de verschillende locaties zo georganiseerd worden, dat ze de minste tijd in beslag nemen en dat de totale afstand, en dus de brandstofkosten van de rit verlaagd kunnen worden. Door gebruik te maken van RouteLogic, kun je het hele traject van het transport op de meest kostenbesparende manier organiseren. De afleveradressen worden ingegeven en het programma berekent de voordeligste route, er wordt rekening gehouden met de verkeerssituatie en als je met meerdere chauffeurs werkt, heb je altijd zicht op hun real time locatie. Bovendien kun je RouteLogic nu 1 maand gratis proberen en de vele voordelen zelf ontdekken.

Het verlagen van de logistieke kosten is bijdragen aan groei van je onderneming

Wat zijn logistieke kosten is de vraag die je je kan, en eigenlijk moet stellen om vervolgens tot een plan te komen om deze te verlagen. Door een nauwe opvolging van alle afzonderlijke kosten is het mogelijk de totaalkosten een heel stuk naar beneden te brengen door bijvoorbeeld gebruik te maken van handige features van RouteLogic, voor wat betreft de transportkosten. Een winst die je vervolgens kunt inzetten om te investeren in de verdere groei van je onderneming.

Bereken hoeveel je bespaart met RouteLogic

Maandelijkse besparingen wanneer je gebruik maakt van RouteLogic

Niet inbegrepen in dit bedrag: de verlaging van je co2 uitstoot, de toegenomen bezorgervaring bij je klanten en de lagere werkdruk bij je chauffeurs.

Probeer RouteLogic
7 dagen gratis

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!