Ga naar inhoud

Wat is de kostprijs per km bij elektrisch rijden vs. diesel rijden?

Het wordt steeds normaler en voordeliger om over te stappen op een elektrische bestelwagen. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook omdat steeds meer steden het plan hebben om niet-zero emissie bestelwagens vanaf 2025 uit hun centrum te weren. Elektrische bestelauto's zijn stiller en zorgen voor minder uitstoot, waardoor de aanschaf ervan wordt aangemoedigd. Een keuze voor een elektrische bestelbus is daarom een investering in de toekomst.

Er is een aanzienlijk verschil in de kostprijs per km bij elektrisch rijden versus rijden in een diesel voertuig. De kostprijs hangt af van verschillende factoren. De aanschafwaarde van een elektrische bestelwagen ligt bijvoorbeeld over het algemeen hoger, maar de maandelijkse gebruikskosten zijn een stuk lager. Daar komen bijtelling en subsidie vanuit de overheid nog bovenop. Bij Routelogic weten we als geen ander wat de voordelen van elektrisch rijden zijn. Daarom hebben we alles over de kostprijs van elektrisch rijden per km voor je op een rijtje gezet

De kosten van het bezit van een elektrisch bestelwagen

De gemiddelde cataloguswaarde van elektrische bedrijfswagens ligt rond de € 51.500, terwijl wagens op fossiele brandstof gemiddeld € 34.500 kosten. Dat is een flink verschil, wat veel ondernemers afschrikt tijdens het overwegen van een elektrische bestelauto. Elektrische bestelwagens mogen dan duurder in de aanschaf zijn, maar op de lange termijn ben je echter met een elektrisch model eigenlijk altijd goedkoper uit. Bovendien komen er door de toenemende vraag steeds meer soorten elektrische bestelwagens op de markt, waardoor de variatie in de aanschafprijs ook toeneemt. De Renault Kangoo Z.E. is bijvoorbeeld één van de goedkoopste elektrische bedrijfswagens op dit moment. Deze schaf je aan voor € 28.590 exclusief btw. Tegenover de relatief hoge aankoopkosten van een elektrische bestelwagens staan verschillende subsidies van de overheid, lagere onderhouds- en infrakosten, een hogere afschrijving en hogere inruilwaarde.

Subsidies aanschaf elektrische bestelwagen

De overheid heeft verschillende subsidies in het leven geroepen om de aanschaf van elektrische voertuigen te stimuleren. Zo kun je genieten van fiscale voordelen dankzij onder andere de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s, de Milieu-investeringaftrek en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit soort subsidies kunnen je al gauw duizenden euro’s aan voordeel opleveren.

Onderhouds- en reparatiekosten

De onderhouds- en reparatiekosten van elektrische bedrijfswagens liggen bovendien een stuk lager dan die van diesel bestelauto’s. Een traditionele bestelauto heeft immers nog veel losse draaiende onderdelen, zoals een motor of een versnellingsbak. Deze moeten stuk voor stuk onderhouden worden en kunnen afzonderlijk problemen veroorzaken. Een elektrische auto heeft alleen een accu. Hoewel deze na zo’n tien jaar wellicht vervangen zal moeten worden, heb je hier over het algemeen weinig omkijken naar, wat betekent dat de onderhoudskosten laag blijven.

Laadkosten

Het grootste financiële voordeel van elektrische auto’s zit misschien wel in de laadkosten. Het verschil met de brandstofkosten van een diesel bestelwagen neemt toe, door de stijgende prijzen van benzine en diesel. Daar komt nog bij dat de accijns op benzine en diesel de komende jaren verhoogd zal worden. Eind 2022 kostte het opladen van een elektrische bestelwagens gemiddeld € 0,37 per kWh. Een volledige oplaadbeurt kost daardoor zo’n € 20. Ter vergelijking: voor een volle dieseltank ben je gemiddeld € 125 kwijt.

Afschrijving en inruilwaarde van een elektrische auto

Als laatste haal je voordeel uit de afschrijving en de inruilwaarde van een elektrische auto. Zo is een elektrische bestelwagen na vier jaar rijden ongeveer de helft van de nieuwprijs waard. Een diesel bestelwagen daarentegen zit na vier jaar op nog maar 40% van de aanschafprijs. Dit betekent dat de inruilwaarde van elektrische bestelauto’s stabieler zal zijn dan die van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Wanneer je na verloop van tijd overstapt naar een nieuwere bestelauto, is je elektrische bestelauto vaak nog meer waard dan een auto met verbrandingsmotor. Al zal dit verschil wellicht over 10 jaar, als er veel elektrische bestelwagens op de weg zijn, weer anders zijn. 

Al deze eerdergenoemde factoren zijn van invloed op de kostprijs voor elektrisch rijden per kilometer. Zoals je kunt lezen, zitten hier verschillende voor- en nadelen aan. Hoe verhoudt de kostprijs per km voor elektrisch rijden zich tot de kostprijs per km voor een diesel bestelwagen, en welke manier van rijden is onder de streep het meest voordelig? Ook dat hebben we bij RouteLogic voor je uitgezocht.

Vergelijking kosten per kilometer

Binnen het kostenplaatje voor een bedrijfswagen hebben we het ook wel over de Total Cost of Ownership bestelwagen, oftewel de TCO. Dit zijn alle kosten voor een auto bij elkaar opgeteld. Door de TCO te berekenen, kun je erachter komen of de elektrische bedrijfswagen die je op het oog hebt, inderdaad voordeliger is dan een bedrijfswagen die rijdt op diesel. Voor het berekenen van de kostprijs voor elektrisch rijden per km zetten we onder andere de afschrijving, de verzekering, de motorrijtuigenbelasting, de brandstof- of laadkosten en de onderhoudskosten onder elkaar.

Kostprijs voor elektrisch rijden per kilometer

Zoals gezegd, liggen de kosten voor onderhoud en opladen voor elektrische voertuigen lager, maar is de aanschafprijs van een diesel bedrijfswagen weer goedkoper. Ook is de verzekering van een elektrische bestelauto vaak wat duurder dan voor een dieselwagen. Tot en met 2024 betaal je voor een elektrische bedrijfswagen echter geen motorrijtuigenbelasting. Dit komt nog bovenop de verschillende overheidssubsidies die we al noemden. Dankzij deze voordelen ligt de kostprijs voor elektrisch rijden per kilometer uiteindelijk lager dan die voor een diesel bestelbus.

Al met al zal de aanvankelijke investering in een elektrische bedrijfswagen hoger zijn dan die van een dieselwagen. Dit maakt het aanschaffen van een elektrisch wagenpark vooral voor kleine en startende ondernemingen lastig. Gelukkig zijn er allerlei partijen die elektrische bestelwagens graag aan je willen leasen. Dankzij de lagere kostprijs per kilometer voor elektrisch rijden, ben je echter minder geld aan een elektrische bedrijfswagen kwijt. Het aanschaffen van een elektrische bestelauto is daarmee een echte langetermijninvestering.

Bij RouteLogic zijn we al overtuigd van de voordelen van elektrisch rijden. Onze routeplanning is dan ook ideaal in te zetten voor je elektrische wagenpark. Met onze speciaal ontwikkelde software heb je de volledige controle over de planning van je ritten en werkt het plannen van routes makkelijk, snel en efficiënt. Zowel je chauffeurs als je klanten zullen je dankbaar zijn. Benieuwd of RouteLogic jouw elektrische wagenpark verder kan helpen? Boek dan een demo met één van onze logistieke experts.

We hebben nog meer informatie beschikbaar die je kan helpen een zorgvuldige afweging te maken, al deze informatie kan je via onderstaande links vinden.

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!