Ga naar inhoud

Wat kost een elektrische bestelwagen in vergelijking met een diesel bestelwagen?

Verschil aanschafprijs elektrische bestelwagen vs. een diesel bestelwagen

We hebben van een aantal bestelbussen de aanschafprijs voor je vergeleken. In het overzicht hieronder zie je een vergelijk tussen een elektrische bestelwagen en dezelfde bestelbus in een diesel variant.

  Prijs elektrisch Prijs diesel Verschil %
Renault Kangoo E-Tech Electric € 29.690,- € 17.770,- 67%
Mercedes Benz eVito € 46.090,- € 21.880,- 111%
Citroën eJumpy € 31.750,- € 26.000,- 22%
Opel Vivaro-e € 32.399,- € 20.699,- 57%

alle prijzen zijn vanaf prijzen en excl. btw

In dit korte overzicht zie je al grote verschillen tussen de elektrische en dieselprijzen van bestelwagens. Een citroën e-Jumpy is maar 22% duurder dan zijn dieselbroertje. Dat verschil is te overbruggen doordat bij elektrische bestelwagens de onderhoudskosten bijvoorbeeld lager uitvallen. De komende jaren zullen de prijzen van elektrische bestelwagens de prijzen van diesel bestelbussen gaan benaderen. De grotere vraag naar elektrische bestelwagens zal toenemen en dat zie je terug in een (iets) lagere aanschafwaarde. Maar zoals je nu in overzicht al ziet zijn de meeste elektrische bestelbussen echt nog wel een slag duurd

 

Wat zijn de onderhoudskosten van een elektrische bestelwagens?

Doordat erin een elektrische bestelbus nauwelijks draaiende delen zitten (geen verbrandingsmotor, geen mechanische versnellingsbak) is de onderhoudsgevoeligheid veel lager. Ook zitten er geen vloeistoffen zoals versnellingsbak- of motorolie in een elektrische bestelbus.

Veel merken geven je ook standaard een flinke garantie op de batterij en op de elektromotor. De kans dat je daar de eerste jaren flinke onderhoudskosten hebt zijn daarmee ook uitgesloten. 

De banden zullen, door de trekkracht van een elektrische bus, wel wat harder kunnen slijten. Dealers zullen de komende jaren ook wat moeten verdienen aan elektrische bestelwagens. Er worden additionele diensten ontwikkeld om de gemiste onderhoudsinkomsten te compenseren. Denk dan aan software updates of uitbreidingen van je software. 

Kosten per kilometer elektrische bestelwagens vs. brandstof diesel bestelbus

Wat zijn de verbruikskosten per kilometer?

Het gemiddelde verbruik van een bestelwagen ligt op 11 liter diesel per 100 kilomter (ongeveer 1 op 9).
Een elektrische bestelwagen (in dit voorbeeld hebben we een Citroën Berlingo gebruikt) verbruikt zo'n 26,9 kWh per 100 km in de winter. In de zomer kan dit zo'n 20% lager liggen. 

Het opladen van een elektrische bestelwagen kost ongeveer 0,32 / ct / kWh. Een rit van 100 km kost je dan aan elektra: € 8,61.
Rekenen we dit uit voor een diesel bestelwagen dan ben met een dieselprijs van € 1,86 / liter. 100 km rijden met een diesel bestelwagen kost ongeveer: € 20,46.

Het verschil is behoorlijk.

Subsidie elektrische bedrijfswagen

Er is een subsidieregeling bij het aanschaffen van nieuwe bedrijfswagens. Deze regeling loopt tot 31 december 2025. In 2022 is er 22 miljoen euro beschikbaar. De hoogte van de subsidie is 10% van de netto cataloguswaarde (N1 voertuigcategorie) of 10% van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). 

Voor kleine bedrijven en non-profit organisaties is er een hogere subsidie van 12% beschikbaar.

Deze subsidie geldt alleen voor elektrische bedrijfswagens en niet voor diesel of benzine bedrijfswagen. Daarmee compenseert de subsidie de hogere aanschafprijs al flink. Citroën eJumpy kost € 31.750,-, daarop kan je dan € 3.175,- subsidie krijgen. Nog steeds is de netto aanschafprijs dan hoger dan de diesel variant die € 26.000,-. De elektrische Jumpy is per saldo nog € 2.000,- duurder maar dat verschil verdien je snel terug met de lagere onderhoudskosten en kosten per kilometer. 

Er zijn nog per regio nog verschillende subsidies beschikbaar. Een compleet overzicht kan je hier vinden. 

Belastingen elektrische bedrijfswagen

Op een elektrische bestelwagen, mits je deze als ondernemer gebruikt, betaal je geen BPM. Als ondernemer kan je ook de BTW terugvragen/verrekenen. 
Tot 2024 hoef je voor een elektrische bedrijfswagen ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

Naast de directe belastingen heb je nog een aantal andere belastingvoordelen.

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) 
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Verzekeren elektrische bestelbussen

Het verzekeren van een elektrische bestelbus is in de basis niet duurder dan een bestelwagen met een uitlaat. Wel is de aanschafprijs en het gewicht hoger. Hierdoor zal je premie wellicht toch hoger zijn.

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!