Ga naar inhoud

Elektrische bestelbus met grootste actieradius

Als je een elektrische bestelbus koopt wil je op een accu, zonder te laden, zo ver mogelijk kunnen rijden. Wij zochten voor je uit welke elektrische bestelbus met grootste actieradius jij moet aanschaffen.

We hebben de bestelwagens in drie categorieën ingedeeld: compact, middel en groot. Het spreekt voor zich dat een grote elektrische bestelwagen zwaarder is, meer kan vervoeren en ook meer stroom verbruikt om van a naar b te komen. In sommige gevallen hebben grotere bestelwagens ook een zwaarder accupakket, maar dat is niet in alle gevallen zo. Dit is belangrijk om mee te nemen in je overweging voordat je onderstaande leest.

Daarnaast is de actieradius opgegeven door de fabrikant op basis van de WLTP-normering. WLTP is de afkorting van Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Een test die op een rollerbank wordt uitgevoerd en nauwkeuriger is dan de oude vorm van testen.

Actieradius - Compacte elektrische bestelwagens

In de klasse van de compacte elektrische bestelbussen met grootste actieradius wint de Renault Kangoo E-Tech Electric, deze heeft een actieradius van 300 km. Lees verder als je wilt weten wat de goedkoopste compacte bestelbus is.

Actieradius - Middelgrote elektrische bestelwagens

Kijken we naar de middelgrote elektrische bestelbussen met grootste actieradius, dan wint de Maxus eDeliver 3 met 342 km. Je hebt daar overigens wel het zwaarste accupakket voor nodig van 53kw. De modellen in deze klasse ontlopen elkaar niet veel. Met deze modellen van een 75 kw accu: Citroën e-Jumpy, Opel Vivaro-e, Peugeot e-Expert, Fiat e-Scudo, brengen je tot 330 km ver. 

Maar eerlijk is eerlijk, de Maxus eDeliver 3 biedt je veel waar voor je geld. Het is de goedkoopste bestelwagens in deze klasse én ook degene met het hoogste actieradius. 

Actieradius - Grote elektrische bestelwagens

In de klasse van de middelgrote bestelwagens met grootste actieradius wint de Fiat e-Ducato, deze heeft een actieradius van 370 km met het 79 kw accupakket. Wij vinden dat voor zo'n grote bestelwagen echt een hele knappe prestatie van deze fabrikant. De Peugeot e-Boxer komt dicht bij met een actieradius van 340 km, maar deze is wel ruim € 6.000,- duurder! Lees hier wat de goedkoopste grote elektrische bestelbus is.

Oplossingen bij beperkte netcapaciteit

Op het gebied van opladen van elektrische bestelwagens met grootste actieradius komen er steeds meer problemen om de hoek kijken. Eén van deze problemen waar je tegenwoordig rekening mee moet houden als je gebruik maakt van elektrische bestelwagens is de netcapaciteit. De grenzen van het elektriciteitsnetwerk lijken namelijk op steeds meer plekken bereikt zijn, het net heeft de maximale capaciteit gebruikt. Wanneer dit het geval is, praten we over netcongestie. Hoe gaan we hier mee om als we kijken naar het opladen van elektrische bestelbussen? De Nationale Agenda Laadinfrastructuur heeft hier onderzoek naar gedaan. Wij presenteren jou de slimste oplossingen uit het rapport.

Ongegarandeerde aansluiting

Ongegarandeerde aansluitingen voor ondernemingen met grootschalige batterijopslag zouden eventueel kunnen bijdragen aan een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet zijn alle verbindingen die worden gebruikt om elektriciteit te transporteren van A naar B. Denk hierbij aan het transport van onder andere centrales naar de consument. Het doel van een ongegarandeerde aansluiting is om ondernemers meer vermogen te laten gebruiken op momenten dat er over het algemeen minder vermogen wordt verbruikt. Juist op plekken waar de maximale netcapaciteit bereikt is. Echter loopt het idee voor een ongegarandeerde aansluiting voor op de energiewet die op dit moment nog in de maak is. Het product is daarom alleen nog maar beschikbaar in pilots.

Batterij

Een batterij is een oplossing om jouw elektrische bestelwagens met grootste actieradius sneller op te laden dan normaal. De netaansluiting die voor jou is aangelegd, is bemeten op het maximale vermogen dat je verwacht te gaan gebruiken. Echter, in de praktijk, gebruik je het grootste gedeelte van de tijd minder vermogen. En hiervoor is de batterij geschikt. Wanneer er vermogen over is, laadt de batterij op en ontlaadt op de piekmomenten. 

Collectieve laadpleinen

Beschik je zelf niet over laadvoorzieningen? Dan zijn collectieve laadpleinen dé oplossing. De naam zegt het eigenlijk al, laadpleinen zijn locaties met meerdere laadvoorzieningen die door meerdere bedrijven gebruikt kunnen worden. Je kunt deze laadpalen voor een bepaalde tijd reserveren, zodat je zeker weet dat er een laadplek vrij is. Ook is het mogelijk om een aantal plekken te huren voor een bepaalde periode, zo weet je dat er altijd plek is. Collectieve laadpleinen hebben ook een nadeel voor jou als ondernemer. De prijs voor het laden van een elektrische bestelwagen zal hoger zijn dan wanneer je laadt op eigen terrein.

Routeplanner elektrische bestelwagens

Misschien wel de meest efficiënte en makkelijkste oplossing is het aanschaffen van een routeplanner voor meerdere adressen. Door een routeplanner te gebruiken rijd je de efficiëntste route met jouw elektrische bestelwagen met grootste actieradius waardoor je het zuinigst rijdt. En dit voor meerdere adressen. Zo weet je exact hoeveel kilometer je voor die route moet afleggen en hoe vol je de bestelbus moet laden.

Nog meer interessante pagina's die je kunnen helpen bij het vergelijken en het uitkiezen van jouw perfecte elektrische bestelwagens:

  1. In de compacte bestelauto klasse is dit de Renault Kangoo E-Tech Electric: 300 km
  2. Bij de middelgrote bestelwagens is dit de Maxus eDeliver 3: 342 km
  3. Als we naar de grote bestelbussen kijken is dit de Fiat Ducato 370 km
Stellantis heeft met Citroën, Peugeot, Fiat en Opel een aantal waterstofbestelwagens op de markt gebracht, zoals de Citroën e- Jumpy en Berlingo Hydrogen, de Fiat Ducato Hydrogen en de Peugeot Boxer Hydrogen, allen met een actieradius van rond de 400 km. Alles over hydrogren bestelwagens kan je hier lezen. 
Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!