Ga naar inhoud

Wat is de beste elektrische bestelwagen?

Steeds meer ondernemers kiezen voor een elektrische bestelwagen voor hun bedrijf en daar zijn meerdere redenen voor. Zo zijn elektrische bestelwagens voordeliger, goed voor het milieu en komen ze in aanmerking voor verschillende subsidies van de overheid. Toch kan de overstap naar een elektrisch wagenpark lastig zijn. Wat is bijvoorbeeld de beste elektrische bestelbus? Bij RouteLogic weten wij als geen ander welke voordelen er komen kijken bij een volledig elektrisch wagenpark, zeker in combinatie met onze routeplanningssoftware. Daarom hebben we alle belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet.

De groei van elektrische bestelwagens

De populariteit van elektrische bestelwagens neemt snel toe. Allereerst wordt de aanschaf van elektrische auto’s door de overheid gestimuleerd. Zo kun je bij het aanschaffen van de beste elektrische bestelbus voor jouw bedrijf gebruikmaken van verschillende subsidies en betaal je tot 2024 geen motorrijtuigenbelasting. Daarnaast kiezen veel ondernemers voor een elektrische bestelwagen vanwege de milieuvriendelijkheid.

De voordelen van elektrische voertuigen

Doordat de populariteit van elektrische voertuigen stijgt, wordt het aanbod ook steeds groter. Je hebt dus steeds meer keuze in het soort elektrische bestelwagen dat je aanschaft. Over het algemeen zijn elektrische bedrijfswagens duurder in de aanschaf dan auto’s die rijden op fossiele brandstof, maar dit maakt een elektrische auto op de langetermijn weer goed. Zo betaal je in verhouding een stuk minder aan laadkosten dan aan brandstofkosten en heb je aan een elektrische bestelwagen minder onderhoud. Een elektrische auto heeft immers minder losse onderdelen die mankementen kunnen vertonen.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een elektrische bestelwagen

Bereik en laadtijd

Een van de belangrijkste punten om op te letten wanneer je een elektrische auto gaat inzetten voor je bedrijf, is het bereik en de laadtijd van de accu. Hierbij maakt het bijvoorbeeld verschil of je veel diensten levert in de stad, of juist langere afstanden moet rijden met je elektrische bestelauto. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen accu’s van 50 kWh, met een range van 220 km, en 75 kWh, met een range van 330 km. Verschillende factoren, zoals het laadgewicht, het weer en je rijgedrag, kunnen echter effect hebben op de actieradius van de accu. Daarnaast betekent een grotere accu ook weer een langere laadtijd.

Laadvermogen en interieurruimte

Het is natuurlijk afhankelijk van de soort diensten of goederen dat je levert, hoe groot de laadruimte van de elektrische bestelwagen moet zijn. Net als bij dieselauto’s zijn er elektrische bestelbussen in verschillende formaten.

Betrouwbaarheid en onderhoud

De beste elektrische bestelauto’s hebben weinig onderhoud nodig. Meestal hoeft de accu pas na zo’n tien jaar vervangen te worden. Dankzij de toenemende populariteit van elektrische auto’s, wordt er bovendien steeds meer geïnnoveerd op het gebied van betrouwbaarheid en onderhoud.

Kosten en financieringsopties

De aanschafprijs van een elektrische bestelbus ligt gemiddeld hoger dan die van een bestelbus met verbrandingsmotor. Er komen echter andere financiële voordelen bij kijken. Je kunt gebruikmaken van subsidies, zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s, de Milieu-Investeringsaftrek en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De gemiddelde aanschafprijs voor een elektrische bedrijfswagen is € 51.500, maar er zijn ook steeds meer modellen beschikbaar voor onder de € 30.000.

Milieuprestaties en duurzaamheid

Daarnaast is een groot voordeel van een elektrische bedrijfswagen de milieuvriendelijkheid. Doordat de auto geen CO2-uitstoot en stiller is dan een gewone bestelwagen, is deze ook erg prettig voor de buurtbewoners. Bovendien laat je met het inzetten van de beste elektrische bedrijfswagen voor je bedrijf zien dat je bedrijf om duurzaamheid geeft. Dit zorgt voor een positief beeld bij (potentiële) klanten.

Overzicht van populaire en best presterende elektrische bestelbussen

Merk en model

Er zijn een aantal bestelbussen die over het geheel genomen als beste uit de test komen. We vergelijken drie van de beste elektrische bestelwagens met elkaar: de Citroën e-Jumpy, de Volkswagen ID. Buzz en de Maxus eDeliver 9.

Belangrijkste kenmerken en specificaties

De Citroën e-Jumpy is vergelijkbaar met modellen van andere merken, zoals de Opel Vivaro-e en de Toyota ProAce electric. Het zijn middelgrote elektrische bestelwagens die geleverd kunnen worden met een 50 kWh of een 70 kWh accu. De Citroën e-Jumpy heeft een laadvermogen van maximaal 1275 kg en een laadvolume van maximaal 6,6 m³. De Volkswagen ID. Buzz is op dit moment alleen verkrijgbaar met een 77 kWh accu, maar het aanbod wordt zeer waarschijnlijk uitgebreid met een 59 kWh en 89 kWh variant. De ID. Buzz heeft op dit moment een range van 333 km. Een Maxus eDeliver 9 is de ideale grote bestelwagen. De auto heeft een maximaal laadvermogen van 1350 kg en een laadvolume van 12,5 m³. Bovendien heeft de Maxus een actieradius van maximaal 353 km.

Prijs en beschikbaarheid

Een Citroën e-Jumpy heb je al vanaf € 33.400. De Volkswagen ID. Buzz vereist een grote investering: deze kost minimaal € 71.490. De Maxus eDeliver 9 zit daar met € 49.990 tussenin.

Voor- en nadelen

Alle drie deze modellen hebben hun voor- en nadelen. Zo zijn de e-Jumpy en de ID. Buzz aan de kleinere kant, waarbij de ID. Buzz een stuk duurder is. Wel heeft deze bestelwagen weer de grootste actieradius. De Maxus heeft een stuk meer laadruimte en in verhouding een zeer grote actieradius. Wel is Maxus nog een redelijk onbekend merk in Europa. De e-Jumpy is vergelijkbaar met veel andere elektrische bestelbussen op de markt. Veel verschil in prijs zit hier niet tussen: vaak gaat een prijsverschil om een andere soort lader of een verschil in details.

Beoordeling op basis van criteria

Welke van deze drie voertuigen de beste elektrische bestelbus voor jouw bedrijf is, is afhankelijk van wat je ermee van plan bent. De e-Jumpy leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor korte ritjes in de stad, terwijl de Maxus ideaal is voor bedrijven die veel goederen moeten vervoeren. Al met al zijn alle drie de modellen een betrouwbare en slimme keuze voor je bedrijf.

Wat kunnen we verwachten van nieuwe technologieën en ontwikkelingen in de sector?

Dankzij de populariteit van elektrische bestelauto’s, wordt er veel geïnvesteerd in en geïnnoveerd op dit gebied. Net zoals er van de ID. Buzz een versie in de maak is met een accu van 89 kWh, wordt er steeds meer ontwikkeld op het gebied van accu’s en de actieradius. Ook wordt het steeds voordeliger om voor elektrische occasions te gaan, nu de hoeveelheid elektrische bedrijfswagens op de markt toeneemt.

Mogelijke impact van overheidsbeleid en regelgeving op groei van elektrisch vervoer

Steeds meer steden kiezen ervoor om vanaf 2025 alleen nog maar zero-emissie bestelwagens toe te laten in de binnenstad. Het wordt op een gegeven moment noodzakelijk om elektrisch te rijden om te kunnen leveren in bepaalde steden. Om je op de toekomst voor te bereiden, is de aanschaf van een elektrische bestelwagen daarom een goed idee.

Samenvatting van belangrijkste punten

Wat is nu de beste elektrische bestelwagen? Alle drie de modellen die we hebben genoemd, zullen uitstekend dienst doen. Welke soort bestelwagen voor jouw bedrijf het beste werkt, is echter van meer factoren afhankelijk. Desalniettemin is een investering in een elektrisch wagenpark hoe dan ook een slimme zet. Bespaar jezelf kosten op de lange termijn, draag bij aan een beter milieu en speel in op toekomstplannen van de overheid.

Advies voor bedrijven die overwegen over te stappen op elektrische bestelwagens

Maak het jezelf gemakkelijk en kies naast de beste elektrische bestelwagen ook voor de beste routeplanningssoftware van RouteLogic. Met ons systeem heb je volledige controle over de planning van je wagenpark en is het mogelijk om snel routines in te plannen. Vraag een demo aan en ondervind hoe RouteLogic je logistieke operatie kan verbeteren.

We hebben nog meer informatie beschikbaar die je kan helpen een zorgvuldige afweging te maken, al deze informatie kan je via onderstaande links vinden.

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!