Ga naar inhoud

Subsidie voor elektrische bestelauto's in 2024

Door: Helen
Duurzame mobiliteit staat centraal in de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. In 2024 spelen elektrische bestelauto's een cruciale rol in deze verschuiving naar duurzamere transportmiddelen. In dit artikel zullen we de beschikbare subsidies voor elektrische bestelauto's in 2024 bespreken en hoe deze subsidies bedrijven en particulieren kunnen helpen bij de overstap naar elektrische mobiliteit.

Waarom elektrische bestelauto's in 2024?

Elektrische bestelauto's hebben de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt en bieden nu een aantrekkelijk alternatief voor traditionele brandstofaangedreven voertuigen. Met voordelen zoals verminderde uitstoot, lagere operationele kosten en een groeiende laadinfrastructuur, zijn ze de toekomst van bedrijfsmobiliteit.

Subsidieprogramma's voor elektrische bestelauto's in 2024

2024 belooft een jaar te worden waarin overheden wereldwijd blijven investeren in de elektrificatie van transportmiddelen. Nationale en regionale subsidieprogramma's spelen een sleutelrol bij het aanmoedigen van de overgang naar elektrische bestelauto's.

Nationale subsidieprogramma's

Nationale regeringen over de hele wereld hebben hun steun uitgesproken voor elektrische mobiliteit door middel van subsidies. Een voorbeeld van zo'n programma is het "Elektrisch Rijden Stimuleringsprogramma" van de overheid, dat financiële prikkels biedt aan bedrijven en particulieren om elektrische bestelauto's aan te schaffen.

Regionale subsidieprogramma's

In aanvulling op nationale programma's bieden veel regio's en steden hun eigen subsidiemogelijkheden voor elektrische bestelauto's. Deze regionale initiatieven zijn vaak gericht op het verminderen van luchtvervuiling en congestie in stedelijke gebieden.

TMS-software (transport management system)

Voordelen van subsidies voor elektrische bestelauto's

De voordelen van het gebruik van subsidies voor elektrische bestelauto's zijn talrijk. Ten eerste kunnen bedrijven en particulieren aanzienlijke kostenbesparingen realiseren bij de aanschaf van elektrische voertuigen. De lagere brandstof- en onderhoudskosten dragen bij aan een lagere total cost of ownership (TCO).

Impact op de bedrijfsvoering

Voor bedrijven kunnen elektrische bestelauto's een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfsvoering. De lagere operationele kosten en de positieve milieu-impact dragen bij aan duurzamere en winstgevendere activiteiten.

Toekomst van elektrische bestelauto's in 2024 en verder

2024 belooft een jaar van innovatie te worden in de wereld van elektrische bestelauto's. Een opkomende trend is de ontwikkeling van autonome elektrische bestelauto's, die de efficiëntie van transport verder zullen verbeteren. Subsidies voor elektrische bestelauto's in 2024 bieden bedrijven en particulieren een uitstekende kans om bij te dragen aan duurzaamheid en kostenbesparingen te realiseren. Door de beschikbare subsidies te onderzoeken en strategisch te plannen, kunnen we allemaal bijdragen aan een duurzamere toekomst op wielen.

Verschillende elektrische bestelwagens

Er zijn vele elektrische bestelwagens op de Nederlandse markt. Daarom hebben we het je gemakkelijk gemaakt en ze allemaal verzameld in één compleet overzicht. Je vind het overzicht hier.

Subsidie elektrische bestelwagens

De subsidies voor 2024 zijn nog niet allemaal bekend. Veel subsidies uit 2023 lopen door in 2024. Zo is er een regeling voor het aanschaffen van nieuwe bedrijfswagens (ongeveer 10-12% van je aankoopbedrag), de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), de MIA (milieuinvesteringaftrek) en de VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). 

Al met al mooie regelingen waar je gebruik van kunt maken als je een elektrische bestelwagen aanschaft. Een overzicht van deze subsidies vind je hier.

Routes plannen voor elektrische bestelauto's

Naast de subsidie is het plannen van routes een belangrijke overweging. Zo bespaar je niet alleen op brandstof, maar ook tijd en geld. En daarnaast stoot je minder uit wat goed is voor het milieu. RouteLogic houdt voor het berekenen van een route rekening met: 

  • Het aantal voertuigen;
  • Hoeveel uur een voertuig gemiddeld per dag rijdt;
  • Hoeveel kilometer een voertuig gemiddeld per dag rijdt; 
  • Hoeveel uren je besteed aan het maken van een routeplanning per dag; 
  • Wat het uurloon is van een chauffeur; 
  • Wat de brandstofprijs per liter is. 

Maak nú gratis je eerste routes met RouteLogic en ontdek hoe snel je efficiënte routes maakt voor je eigen logistieke operatie.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!