Ga naar inhoud

10 tips voor ultieme klanttevredenheid voor groothandels met een eigen bezorgdienst

Verbeter de klanttevredenheid van jouw groothandel met onze praktische tips voor een betere bezorgdienst.

Dé ultieme bezorgervaring

Als groothandel is het belangrijk om een efficiënte en betrouwbare bezorgdienst te hebben om ervoor te zorgen dat jouw klanten tevreden blijven. Eén van de belangrijkste aspecten hiervan is het op tijd leveren van de bestellingen, en met de juiste kwaliteit. De bezorgdienst is hierin een cruciale factor, omdat deze direct contact heeft met de klant en daarmee een belangrijke rol speelt in de klanttevredenheid. Als groothandel doe je er namelijk alles aan om producten van hoge kwaliteit te leveren aan jouw klanten. Hoe zonde zou het zijn als klanten in de last mile niet tevreden zijn doordat de logistieke partner hierin te kort doet.
Snel naar:

10 tips voor ultieme klanttevredenheid

1. Plan efficiënte bezorgroutes

Het plannen van de bezorgroutes is van groot belang voor een efficiënte bezorgdienst. Zorg ervoor dat je de routes plant op basis van de locatie van de klanten en de hoeveelheid producten die moeten worden afgeleverd. Dit betekent dat er minder brandstof wordt gebruikt, minder slijtage aan voertuigen optreedt en minder tijd en arbeid nodig is om de bezorgingen af te ronden.

2. Gebruik moderne technologieën

Moderne technologieën zoals GPS en track-and-trace systemen kunnen helpen bij het optimaliseren van de bezorgdienst. Hierdoor kunnen de voertuigen efficiënter worden gevolgd en kan er sneller worden gereageerd op eventuele problemen of vertragingen. Door gebruik te maken van track-and-trace weten jouw klanten ook exact wanneer ze hun pakket kunnen verwachten.

3. Investeer in geschikte verpakkingsmaterialen

Het gebruik van geschikte verpakkingsmaterialen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten tijdens het transport veilig blijven en niet beschadigd raken. Zorg er ook voor dat de verpakkingen gemakkelijk te dragen zijn en niet te zwaar zijn voor de bezorgers.

4. Geef de bezorgers voldoende training

Zorg ervoor dat de bezorgers voldoende training krijgen voordat ze aan de slag gaan. Hierdoor weten ze precies wat er van hen wordt verwacht en kunnen ze eventuele problemen tijdig oplossen.

5. Zorg voor betrouwbare en veilige voertuigen

Het is belangrijk dat de voertuigen die gebruikt worden voor de bezorging betrouwbaar zijn en veilig zijn om mee te rijden. Het is aan te raden om regelmatig onderhoud uit te voeren en de voertuigen goed schoon te houden. Betrouwbare en veilige voertuigen zijn van cruciaal belang voor de optimalisatie van een bezorgdienst.

6. Communiceer duidelijk met de klanten

Goede communicatie met de klanten is van groot belang voor een succesvolle bezorgdienst. Zorg ervoor dat de klanten op de hoogte worden gehouden van de bezorgtijden en eventuele vertragingen. Door regelmatig updates te verschaffen aan de klant over de verwachte bezorgtijd, de locatie van de bezorger en eventuele vertraging voelt de klant zich beter geïnformeerd en hebben ze meer vertrouwen in de service die wordt aangeboden. Daarnaast levert communicatie met de klant extra feedback op. Door regelmatig contact te hebben met de klant krijg je inzicht in welke aspecten van de service naar tevredenheid zijn er waar de verbeterpunten liggen. We vertellen je meer over de rol van feedback bij tip 10. 

7. Wees flexibel

Wees flexibel in de bezorgopties die je aanbiedt. Bied bijvoorbeeld verschillende bezorgdagen en tijden aan, zodat de klanten kunnen kiezen wat het beste bij hen past. Een voorbeeld hiervan is tijdvaklevering. Tijdvaklevering is een bezorgoptie waarbij klanten een specifiek tijdsbestek kunnen selecteren waarin ze hun pakketten willen ontvangen. Dit betekent dat klanten hun dag niet hoeven te plannen rondom de bezorging, maar dat de bezorging wordt aangepast aan hun schema. Deze optie is vooral handig voor mensen die drukke levens leiden en weinig tijd hebben om op hun pakketten te wachten. Daarnaast voorkom je dat je het pakket terug moet nemen of nogmaals moet leveren.  

8. Zorg voor goede klantenservice

Zorg ervoor dat je klantenservice van hoog niveau is. Zo kunnen klanten snel en gemakkelijk vragen stellen en eventuele problemen oplossen. De klantenservice heeft namelijk een directe invloed op de ervaring van de klant. Geen enkele bezorgdienst ontkomt aan vertragingen, verloren pakketten of beschadigde producten. Hierbij gaat het om de manier hoe je deze problemen oplost. Door middel van een goede klantenservice die snel en adequaat op deze problemen reageert, vergroot je de kans dat de klant weer bij jou bestelt.

9. Houd de bezorgkosten laag

Houd de bezorgkosten zo laag mogelijk om klanten aan te moedigen bij jou te bestellen. Overweeg bijvoorbeeld om gratis bezorging aan te bieden bij bestellingen boven een bepaald bedrag. Klanten zijn namelijk snel geneigd om te bestellen bij het bedrijf die de laagste bezorgkosten aanbiedt. 

10. Verwerk feedback van klanten

Verwerk feedback van klanten en gebruik deze om de kwaliteit van jouw bezorgdienst te verbeteren. Klantenfeedback geeft waardevolle inzichten in de ervaringen van klanten, zowel positief als negatief. Door te luisteren naar deze feedback kunnen de processen verbeterd worden en zullen problemen minder vaak voorkomen. Daarnaast draagt het actief vragen van feedback bij aan de betrokkenheid van jouw dienst. Klanten zien dat er geluisterd wordt naar hun behoeften en wensen. Dit draagt bij aan het verhogen van de klanttevredenheid. 

Routeplanning software

Een groot aantal van bovenstaande tips kan je gelijk oplossen door gebruik te maken van routeplanning software. Het gebruik van routeplanning software is namelijk essentieel bij het bezorgen van pakketten als je een groothandel bent, omdat het zorgt voor een efficiënte planning van de bezorgingen. Dit betekent dat de chauffeurs de meest logische en efficiënte route rijden, waardoor tijd en kosten worden bespaard. Bovendien helpt de software om de bezorgingen te plannen op basis van verschillende factoren, zoals de grootte van de vracht, de afstand tussen de verschillende adressen en eventuele verkeersproblemen. Dit zorgt voor een optimale bezorging en een hogere klanttevredenheid.

De routeplanning software van RouteLogic voorziet je in alle benoemde mogelijkheden, en zelfs meer dan dat. Benieuwd wat RouteLogic nog meer te bieden heeft? Bekijk alle mogelijkheden of vraag een demo aan.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!