Ga naar inhoud

Boer & Chef - de snelste korte keten van Nederland

Door: Niels Callenbach

In deze aflevering nemen we je mee in de wereld van Boer & Chef. Jordi Muus, Managing Director van Boer & Chef deelt zijn achtergrond, de uitdagingen en innovaties binnen zijn bedrijf en zijn visie op de toekomst van korte ketens.

Van Ecuador naar Nederland: Jordi’s reis

Jordi Muus startte zijn carrière in de landbouwsector in Ecuador, waar hij met 500 kleinschalige boeren werkte en producten exporteerde naar Amerika. Zijn liefde voor wildlife en achtergrond in bedrijfskunde en financiën brachten hem ertoe om de landbouwsector te betreden. Ondanks een grote tegenslag door extreme regenval, leidde zijn passie en expertise hem uiteindelijk naar Boer & Chef in 2022.

Over Boer & Chef

Boer & Chef is een innovatief bedrijf dat zich richt op het leveren van verse en lokale producten rechtstreeks van de boer naar de consument. Met een focus op duurzaamheid en kwaliteit, beheert Boer & Chef de volledige korte keten in het noorden van Nederland. Ze leveren een breed scala aan producten, waaronder aardappels, groenten, fruit, eieren en zuivel, aan horeca, onderwijs en zorginstellingen.

De missie

Boer & Chef streeft ernaar om de manier waarop voedsel van de boerderij naar de consument komt te transformeren. Hun missie is om een duurzamere en transparantere voedselketen te creëren die zowel boeren als consumenten ten goede komt. Door rechtstreeks van de boer te kopen, zorgt Boer & Chef ervoor dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, terwijl consumenten toegang hebben tot verse en hoogwaardige lokale producten.

Het proces

Het proces van Boer & Chef begint bij de boer. Ze werken samen met lokale boeren in Friesland, Groningen en Drenthe om een verscheidenheid aan producten te leveren. Deze producten worden opgehaald met hun eigen wagenpark en vervolgens verwerkt in hun eigen faciliteiten. Na verwerking worden de producten gedistribueerd naar klanten, waarbij Boer & Chef zes dagen per week leveringen verzorgt.

De complexiteit van korte keten

Boer & Chef beheert de volledige korte keten in het noorden van Nederland, van boer tot bord. Ze leveren zes dagen per week producten zoals aardappels, groente, fruit, eieren en zuivel aan horeca, onderwijs en zorginstellingen. Jordi benadrukt de complexiteit van korte keten logistiek, waarbij logistiek, distributie, orderverwerking en verwerking samenkomen.

Innovaties en uitdagingen

In 2023 richtte Boer & Chef zich op schaalbaarheid, waarbij ze processen en systemen optimaliseerden. Dit leidde tot een volledige rebranding en de lancering van een nieuwe bestelomgeving. Dankzij de samenwerking met RouteLogic kan Boer & Chef nu flexibeler en efficiënter opereren. Door digitalisering en het gebruik van moderne tools hebben ze hun operationele capaciteit aanzienlijk vergroot en foutgevoeligheid verminderd. Dankzij deze innovaties kunnen klanten tot 21:30 uur bestellen en de volgende ochtend hun producten ontvangen.

De toekomst van Boer & Chef

Boer & Chef heeft ambitieuze doelen voor de toekomst. Ze streven ernaar om 25% van alle producten binnen de eigen regio te produceren, verwerken en distribueren. Jordi gelooft dat dit haalbaar is dankzij de solide infrastructuur en moderne IT-systemen die ze hebben opgebouwd. Ze willen ook uitbreiden naar de retailmarkt met maaltijden gemaakt van lokale producten, ontwikkeld door topchefs. Door deze stappen willen ze laten zien dat een duurzame en rendabele korte keten mogelijk is.

Conclusie

Boer & Chef is een pionier op het gebied van korte keten logistiek in Nederland. Door innovatie, duurzaamheid en kwaliteit te combineren, transformeren ze de manier waarop voedsel van de boerderij naar de consument komt. Met hun ambitieuze plannen en voortdurende focus op verbetering, blijven ze de standaard zetten voor een duurzamere voedselketen.

Luister voor het volledige verhaal

Dit is slechts een glimp van het boeiende verhaal van Jordi van Boer & Chef. Om de volledige ervaring en alle ins en outs te ontdekken, nodigen we je uit om de hele podcastaflevering op Spotify te beluisteren. 

Luister de podcast voor alle details.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!