Ga naar inhoud

Verbeter de beladingsgraad van jouw bestelbussen met deze tips!

Optimaliseer de beladingsgraad van je bestelbussen en ontdek de voordelen.

Optimaliseer de beladingsgraad van je bestelbussen

Wanneer je afhankelijk bent van bestelbussen voor het bezorgen van pakketten, dan weet je hoe belangrijk het is om de beladingsgraad van je bestelbussen te optimaliseren. Een lage beladingsgraad kan leiden tot hogere kosten, verhoogde CO2-uitstoot en een minder efficiënte supply chain. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om de beladingsgraad van je bestelbussen te optimaliseren. In dit artikel delen we een aantal praktische tips en strategieën die je kunt gebruiken om het meeste uit je bestelbussen te halen en de prestaties van je bedrijf te verbeteren.

 

Snel naar:

De gevolgen van een lage beladingsgraad

In de logistieke sector is het optimaliseren van de beladingsgraad van bestelwagens een belangrijk onderwerp. Een lage beladingsgraad kan namelijk verschillende gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Wij hebben een aantal van deze gevolgen voor je op een rij gezet.

1. Aantal lege bestelbussen op de weg
Een lage beladingsgraad zorgt voor meer halflege bestelbussen op de snelweg. Er is geen exact percentage van het aantal lege bestelwagens op de weg, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals de locatie, de tijd van de dag en het type bedrijf.

Uit de statistieken van het CBS blijkt dat 27 procent van de voertuigkilometers in het beroepswegtransport leeg is. Maar wat houdt dat precies in? Dit betekent dat één op de vier kilometers met een lege vrachtauto of bestelwagen wordt afgelegd. Uit dezelfde statistieken blijkt dat het percentage lege voertuigkilometers van eigen vervoer hoger ligt. Dit percentage ligt boven de 30%. Dit percentage ligt hoger omdat eigenvervoer geen opdrachten en pakketten van derde mee mag nemen. Dit is natuurlijk een hoog percentage en daarom wordt er steeds meer gekeken naar oplossingen om dit percentage te verlagen.

Het is belangrijk om op te merken dat het percentage van lege bestelbussen kan verschillen per sector en per bedrijf. Zo zijn er bedrijven die al veel doen om hun transport efficiënter in te richten waardoor er minder lege bestelwagens op de weg rijden. Door efficiënt routes te plannen zijn er minder voertuigen nodig voor hetzelfde aantal pakketten.

2. Verhoogde CO2-uitstoot en luchtvervuiling
Een lage beladingsgraad heeft als gevolg dat er meer bestelbussen worden ingezet voor hetzelfde aantal pakketten. Meer bestelwagens op de weg betekent ook meer CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Dit heeft een negatief effect op het milieu en de gezondheid van mensen.

3. Hogere brandstofkosten
Door de inzet van meer bestelwagens wordt niet alleen de CO2-uitstoot verhoogt, de maandelijkse brandstofkosten zullen ook toenemen. Als jouw bestelbus niet volledig beladen is, betekent dit dat er meer ritten nodig zijn om dezelfde hoeveelheid pakketten te vervoeren.

4. Verminderde efficiëntie
Wanneer een bestelbus niet volledig beladen is, kan deze minder efficiënt zijn in het uitvoeren van taken waarvoor een bestelbus bedoeld is. Denk hierbij aan het bezorgen van pakketten. Bij een optimale beladingsgraad kan de bestelbus meer pakketten bezorgen in zijn ronde dan wanneer de bestelbus niet optimaal beladen is. De bestelbus moet weer terug naar het depot, om vervolgens een nieuwe ronde te rijden. Optimale beladingsgraad zorgt voor efficiëntie.

Oplossingen voor een optimale beladingsgraad

Om het probleem van niet volledig beladen bestelbussen op de weg op te lossen, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Eén van de meest voor de hand liggende oplossingen is om de bestelwagen optimaal in te laden, echter is dit zo eenvoudig nog niet omdat niet elk pakket dezelfde afmetingen heeft. Daarnaast moet je rekening houden met welke pakketten als eerst bezorgd worden. Door de routes beter op elkaar af te stemmen en te kijken welke bestelbussen al volgeladen zijn, kan er veel bespaard worden op niet optimaal beladen bestelbussen. Wij zullen een aantal oplossingen met je bespreken.

1. Efficiënte routeplanning software
De eerste, en meest volledige oplossing is het gebruik van routeplanning software. De juiste routeplanning software kan de lage beladingsgraad verhogen. Bij routeplanning software wordt er rekening gehouden met de capaciteit van het voertuig. Doordat de routeplanning software rekening houdt met de voertuigcapaciteit worden de bestelbussen optimaal beladen. Daarnaast berekent de routeplanning software de meest efficiënte route, hierdoor worden de leveringen beter op elkaar afgestemd. Het gebruik van routeplanning software kan leiden tot minder verkeer op de weg en minder luchtvervuiling. Later in het artikel zullen we je meer vertellen over het gebruik van routeplanning software.

2. Samenwerking met andere bezorgdiensten
Het bundelen van orders door samenwerkingen met andere bezorgdiensten kan leiden tot efficiëntere routes. Door efficiëntere routes te plannen kan de bestelwagen op een efficiënte manier ingeladen worden waardoor de beladingsgraad hoger wordt. Door samen te werken, kunnen bedrijven het aantal ritten dat nodig is om dezelfde bestellingen te leveren, verminderen en zo tijd en brandstof besparen.

3. Gebruik de juiste verpakkingsmaterialen
Kijk kritisch naar de verpakkingsmaterialen die je op dit moment gebruikt. Het gebruik van de juiste verpakkingsmaterialen is een belangrijke factor bij het optimaliseren van de beladingsgraad van bestelbussen. Door het gebruik van de juiste verpakkingsmaterialen kan er meer worden vervoerd en kan de beladingsgraad worden verbeterd. Hou hierbij rekening met de afmetingen en het gewicht van de goederen. Belangrijk is om te kijken naar de afmetingen in verhouding tot de beschikbare ruimte. Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van lichtgewicht verpakkingen. Tenslotte dien je te kijken naar de stapelbaarheid van verpakkingen. Ga voor verpakkingen die gemakkelijk stapelbaar zijn en maak gebruik van spanbanden en pallets om de beladingsgraad te verbeteren.

4. Meten is weten
Het meten en analyseren van de beladingsgraad van de bestelbussen is essentieel voor continue verbetering. Door inzicht te krijgen in de beladingsgraad, kan er worden gekeken waar nog verbetering mogelijk is en kan er worden gewerkt aan het optimaliseren van de beladingsgraad. Denk hierbij aan het gebruik van sensoren in de bestelbus om het gewicht te meten, of in een app handmatig bijhouden wat het gewicht is. Door de beladingsgraad continue te meten en te analyseren werk je toe naar de optimale beladingsgraad.

Routeplanning software voor de meest efficiënte route

Het optimaliseren van de beladingsgraad van jouw bestelbussen is niet alleen belangrijk vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar ook vanuit kostenbesparing. Hoe efficiënter de transportlogistiek is, hoe lager de transportkosten zijn voor bedrijven.

Routeplanning software kan helpen bij het optimaal beladen van bestelbussen door de routes van de bestelwagens efficiënter in te plannen aan de hand van voertuigcapaciteit. Door gebruik te maken van slimme algoritmen kan de software bepalen welke bestelbus het meest geschikt is voor welke levering, en welke routes de meest efficiënte zijn om meerdere leveringen te combineren.

Op deze manier kan de software ervoor zorgen dat de bestelbussen zo vol mogelijk worden geladen en dat er zo min mogelijk lege kilometers worden gemaakt. Dit vermindert niet alleen het aantal lege bestelwagens op de weg, maar ook de uitstoot van schadelijke stoffen en de kosten voor het bedrijf.

Daarnaast kan Routeplanning software ook helpen om de bezorging van pakketten te optimaliseren, bijvoorbeeld door de bezorgtijden te spreiden over de dag. Hierdoor worden piekmomenten vermeden en kan er meer geleverd worden met dezelfde hoeveelheid bestelbussen.

Het gebruik van routeplanning software kan echter niet alleen helpen bij het optimaliseren van de beladingsgraad van jouw bestelwagens, maar kan ook bijdragen aan een betere klanttevredenheid. Door de bezorgtijden te optimaliseren en de leveringen beter te plannen, kunnen bedrijven snellere en betrouwbaardere bezorgingen aanbieden, wat leidt tot een betere klantervaring.

Kortom, het gebruik van routeplanning software kan een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaliseren van de beladingsgraad van bestelbussen en het verbeteren van de duurzaamheid van de transportsector. Daarnaast kan het ook leiden tot kostenbesparingen en een betere klanttevredenheid.

Benieuwd naar de routeplanning software van RouteLogic en de mogelijkheden hiervan? Bekijk alle mogelijkheden

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!