Ga naar inhoud

Waarom vaste bezorgroutes niet meer werken

Waarom vaste bezorgroutes voor b2b bedrijven niet meer werken

Jarenlang dezelfde bezorgroutes rijden klinkt makkelijk, maar in de praktijk loop je tegen allerlei obstakels aan. Je merkt dat je onnodig veel kilometers maakt, brandstofkosten stijgen en je chauffeurs langer onderweg zijn. Ondertussen worden je klanten steeds ongeduldiger en eisen ze nauwkeurige levertijden.

Dit alles zorgt voor stress, hogere kosten en ontevreden klanten. Het is tijd om jouw bezorgroutes tegen het licht te houden en te beslissen of je blijft werken met vaste bezorgroutes of niet.

Veel gehoorde redenen om met vaste bezorgroutes te werken

Er zijn een aantal redenen om de bezorgroutes niet te wijzigen en jarenlang zo te houden:

 • Chauffeurs kennen de route goed en kunnen deze bijna blind rijden.
 • Minder tijd kwijt aan dagelijkse routeplanning.
 • Lijkt in eerste instantie goedkoper en minder tijdrovend.
 • Er vallen geen adressen uit of komen geen adressen bij in onze bezorgroutes
 • We rijden jarenlang al dezelfde bezorgroutes zonder grote problemen.
 • Onze klanten vinden het niet belangrijk dat we hun informeren over hoe laat hun bestelling geleverd wordt. 

Zijn deze redenen herkenbaar? Wat als je een oplossing had die je dagelijks aangepaste bezorgroutes geeft en deze pijnpunten wegneemt? Lees snel verder

Chauffeurs kennen de route goed en kunnen deze bijna blind rijden.

Hoewel het vertrouwd is voor chauffeurs om vaste bezorgroutes te rijden, kan dit leiden tot inefficiëntie, extra rijtijd en brandstofkosten. Door elke dag efficiente bezorgroutes te maken, kunnen chauffeurs elke dag de meest efficiënte route nemen. Dit bespaart tijd en brandstof, en zorgt ervoor dat leveringen sneller en nauwkeuriger plaatsvinden. Door de chauffeur een APP te bieden die hij gemakkelijk kan bedienen weet hij precies waar hij naar toe moet. Het navigeren kan de chauffeur ook direct vanuit de APP doen, niet meer overtypen in een navigatiesysteem dus. 

Minder tijd kwijt aan dagelijkse routeplanning.

Het lijkt misschien makkelijker om vaste bezorgroutes te gebruiken, maar het dagelijkse plannen van dynamische bezorgroutes hoeft geen tijdrovende klus te zijn. Met geautomatiseerde planningstools kun je snel en eenvoudig de meest optimale bezorgroutes berekenen. Alle bestellingen komen automatisch in de routeplanningssoftware en met één druk op knop heb je elke dag een perfecte bezorgroutes. Dit maakt je dagelijkse planning niet alleen efficiënter, maar ook veel nauwkeuriger. Ook kan je eventuele spoedopdrachten of laatste wijzigingen gemakkelijk doorvoeren nadat je de route al gemaakt hebt.

Lijkt in eerste instantie goedkoper en minder tijdrovend.

Vaste bezorgroutes lijken wellicht voordeliger, maar ze kunnen leiden tot onnodige kosten door langere rijtijden en hoger brandstofverbruik. Gemiddeld kunnen bedrijven tot wel 30% meer kilometers rijden met vaste bezorgroutes, wat direct resulteert in hogere brandstofkosten. Bovendien kost dit chauffeurs vaak tot 20% meer tijd op de weg, wat zich vertaalt in hogere loonkosten.

Met dynamische bezorgroutes zorg je voor een efficiënter gebruik van middelen. Door elke dag de meest optimale route te berekenen, kun je tot 25% op brandstof besparen en de rijtijd van je chauffeurs met 15% verminderen. Hierdoor verhoog je de productiviteit en verlaag je de operationele kosten. Bedrijven die gebruik maken van dynamische routeplanning, zien vaak een daling van 10-15% in hun totale bezorgkosten. Dit betekent niet alleen directe financiële besparingen, maar ook een efficiëntere en duurzamere bedrijfsvoering.

Er vallen geen adressen uit of komen geen adressen bij in onze bezorgroutes.

Hoewel het lijkt alsof leveringsadressen stabiel blijven, veranderen in werkelijkheid leveringsadressen regelmatig. Nieuwe klanten voegen zich toe, bestaande klanten verhuizen of vallen weg, en sommige leveringen worden geannuleerd of opnieuw gepland. Dit kan tot wel 15-20% van de adressen per maand beïnvloeden. Als je vaste bezorgroutes gebruikt, moet je deze veranderingen handmatig bijhouden, wat tijdrovend en foutgevoelig is.

Met dynamische bezorgroutes kun je deze veranderingen moeiteloos in je planning opnemen. Door dagelijks je bezorgroutes te optimaliseren, voorkom je onnodige omwegen en vermijd je situaties waarin chauffeurs naar verkeerde of verouderde adressen rijden. Dit zorgt ervoor dat je altijd de meest actuele en efficiënte route volgt, wat kan leiden tot een besparing van 10-15% op brandstofkosten en een vermindering van de rijtijd met 20-25%.

Bovendien kunnen bedrijven die gebruik maken van dynamische routeplanning, zoals met RouteLogic, hun bezorgtijd nauwkeuriger voorspellen en beter inspelen op last-minute wijzigingen. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar ook de klanttevredenheid, omdat je klanten altijd op tijd en correct worden bediend.

We rijden jarenlang al dezelfde bezorgroutes zonder grote problemen.

Hoewel vaste bezorgroutes misschien zonder grote problemen verlopen, betekent dit niet dat ze optimaal zijn. Het is mogelijk dat je al jaren dezelfde bezorgroutes rijdt en daardoor denkt dat je efficiënt werkt, maar in werkelijkheid kan dit leiden tot verborgen inefficiënties en gemiste kansen. Onderzoek wijst uit dat bedrijven die hun bezorgroutes niet regelmatig herzien, tot wel 15-20% hogere operationele kosten kunnen hebben door onnodige kilometers en brandstofverbruik.

Dynamische bezorgroutes bieden de flexibiliteit om je bezorgroutes continu te optimaliseren. Dit betekent dat je elke dag de meest efficiënte route kunt plannen, rekening houdend met nieuwe klanten, veranderende verkeersomstandigheden en andere variabelen.

Daarnaast stellen dynamische bezorgroutes je in staat om sneller in te spelen op veranderingen. Stel je voor dat er een nieuwe klant aan de andere kant van de stad is toegevoegd of dat een belangrijke klant verhuist naar een nieuw adres. Met vaste bezorgroutes zou dit leiden tot inefficiënte omwegen, maar met dynamische routeplanning kun je deze wijzigingen direct integreren, waardoor je tijd en geld bespaart. Dit leidt niet alleen tot een hogere efficiëntie, maar ook tot een verbeterde klanttevredenheid, omdat leveringen altijd op tijd en volgens de meest optimale route plaatsvinden.

Onze klanten vinden het niet belangrijk dat we hun informeren over hoe laat hun bestelling geleverd wordt.

In de huidige markt verwachten klanten nauwkeurige en betrouwbare leveringsinformatie. Uit onderzoek blijkt dat consumenten (B2C) het essentieel vinden om te weten hoe laat hun levering aankomt. De tijdsperiode van 9-17u is allang niet meer voldoende; klanten willen specifieke tijdvakken en real-time updates. Dit geldt niet alleen voor consumenten, maar inmiddels ook voor B2B klanten.

Volgens een recent onderzoek door McKinsey, geeft 70% van de B2C klanten aan dat ze het belangrijk vinden om een nauwkeurig tijdvak voor hun levering te weten. Dit percentage weerspiegelt zich ook in de B2B sector, waar klanten steeds veeleisender worden en dezelfde mate van precisie en betrouwbaarheid verwachten als consumenten. Ze willen precies weten wanneer hun bestelling aankomt om hun eigen planning en operaties te optimaliseren.

Dynamische bezorgroutes stellen je in staat om deze verwachtingen te overtreffen door nauwkeurige tijdvakken te bieden en je klanten real-time updates te geven. Dit verhoogt niet alleen de klanttevredenheid, maar ook het vertrouwen in jouw dienstverlening. Door dynamische routeplanning kunnen bedrijven hun leveringsvensters verkleinen van brede tijdsperioden naar specifieke tijdvakken van bijvoorbeeld één uur. Dit zorgt ervoor dat klanten beter geïnformeerd zijn en hun eigen activiteiten beter kunnen plannen, wat leidt tot een betere samenwerking en tevredenheid aan beide kanten.

Met dynamische routeplanning kun je klanten ook voorzien van real-time tracking, zodat ze precies weten waar hun levering is en wanneer deze aankomt. Dit vermindert het aantal telefoontjes naar de klantenservice en verhoogt de efficiëntie van je gehele operatie. Bedrijven die gebruik maken van dynamische routeplanning rapporteren een stijging van de klanttevredenheid met gemiddeld 25-30%, omdat klanten de transparantie en betrouwbaarheid waarderen die deze technologie biedt.

Van vaste naar dynamische bezorgroutes

Je wilt brandstof en tijd besparen, klanten beter informeren maar je wilt vooral er niet veel drukker mee zijn dan je nu al bent. RouteLogic biedt de perfecte oplossing voor bedrijven die werken met vaste bezorgroutes en over willen stappen naar efficiënte bezorgroutes.

RouteLogic houdt rekening met veranderende leveringsadressen en nieuwe klanten, waardoor je altijd de meest actuele en efficiënte route volgt. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je klanten op tijd en correct worden bediend.

Voordelen van RouteLogic:

 • Efficiëntere bezorgroutes: Verminder onnodige kilometers en bespaar tot 25% op brandstofkosten.
 • Tijdwinst: Bespaar 20% rijtijd door dagelijkse routeoptimalisatie.
 • Flexibiliteit: Pas bezorgroutes moeiteloos aan bij veranderende leveringsadressen en nieuwe klanten.
 • Nauwkeurige tijdvakken: Bied je klanten real-time updates en nauwkeurige leveringsvensters.
 • Hogere klanttevredenheid: Verklein leveringsvensters, verbeter je communicatie en verhoog de klanttevredenheid met gemiddeld 25-30%.
 • Gebruiksvriendelijke chauffeursapp: Chauffeurs weten altijd precies waar ze heen moeten en kunnen eenvoudig navigeren.

Bovendien biedt RouteLogic nauwkeurige tijdvakken en real-time updates, wat resulteert in een hogere klanttevredenheid en minder telefoontjes naar de klantenservice. Met onze gebruiksvriendelijke chauffeursapp weten je chauffeurs altijd precies waar ze heen moeten en kunnen ze eenvoudig navigeren.

Bedrijven die RouteLogic gebruiken, zien een daling van 10-15% in hun totale bezorgkosten en een stijging van de klanttevredenheid met gemiddeld 25-30%. Kies voor RouteLogic en transformeer je bezorging naar een efficiëntere, kosteneffectievere en klantvriendelijkere ervaring.

Vraag vandaag nog een gratis demo aan en ontdek hoe RouteLogic jouw bedrijf kan helpen.

 

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!