Ga naar inhoud

Elektrisch Transport: De Toekomst van Logistiek

In de laatste aflevering van “De Logistieke Podcast”, mogelijk gemaakt door RouteLogic, spreekt Johnny Nijenhuis over zijn expertise en ervaring in het elektrificeren van wagenparken.

In deze blog duiken we dieper in de overgang naar elektrische vrachtwagens - een beweging die de logistiek voor altijd kan veranderen.

De Noodzaak van Innovatie

In de transportsector is innovatie niet langer een luxe, maar een noodzaak. Met de toenemende druk op bedrijven om duurzamer te opereren, komt de focus steeds meer te liggen op emissievrije voertuigen. Johnny Nijenhuis, zelfbenoemd 'e-truck nerd', brengt dit naar voren met zijn passie en kennis over elektrische vrachtwagens.

Elektrische Vrachtwagens: Meer dan een Trend

Het gesprek met Johnny onthult een diepgaand inzicht in de voordelen en uitdagingen van elektrische vrachtwagens. Deze voertuigen zijn niet alleen beter voor het milieu door de reductie van CO2-uitstoot, maar ze bieden ook economische voordelen. Denk aan besparingen op brandstofkosten en onderhoud, en een verbeterde rijervaring voor de chauffeurs. Maar, zoals Johnny benadrukt, de technologie en infrastructuur voor elektrisch transport staan nog in de kinderschoenen.

De Kosten: Elektrische Vrachtwagen vs. Diesel Vrachtwagen

Een cruciale overweging bij de overstap naar elektrische vrachtwagens is het prijskaartje. Hoewel de initiële aanschafkosten van een elektrische vrachtwagen hoger zijn dan die van een dieselvrachtwagen – denk aan een verschil dat kan oplopen tot tienduizenden euro's – is het essentieel om verder te kijken dan enkel de aankoopprijs.

Total Cost of Ownership (TCO)

De Total Cost of Ownership (TCO) is een berekening die alle kosten meeneemt over de gehele levensduur van een voertuig, van aanschaf tot onderhoud en operationele kosten. Voor elektrische vrachtwagens, ondanks de hogere aanschafprijs, wijst TCO-analyse vaak uit dat ze op lange termijn voordeliger zijn. Dit komt door lagere brandstofkosten, minder onderhoud en overheidsstimulansen voor duurzame transportmiddelen.

Actieradius en Accupakketten

Een veelbesproken punt bij elektrische voertuigen is de actieradius. De ontwikkeling van accupakketten heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Modernere elektrische vrachtwagens kunnen nu met één lading honderden kilometers afleggen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere modellen. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor langeafstandstransporten en vermindert de 'range anxiety' aanzienlijk.

Verdere Voordelen van Elektrische Vrachtwagens

Naast de economische en milieuvoordelen, brengen elektrische vrachtwagens andere significante voordelen met zich mee:

  • Verbeterde rijervaring door minder trillingen en lawaai.
  • Minder lokale luchtvervuiling, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
  • Innovatieve ontwerpen mogelijk door de flexibelere plaatsing van componenten.
  • Door regeneratief remmen wordt energie teruggewonnen, wat de efficiëntie verhoogt.
  • Vermindering van CO2-uitstoot draagt bij aan een groenere planeet.

Verandering in Vormgeving

De overstap naar elektrische aandrijving biedt fabrikanten de kans om vrachtwagens opnieuw vorm te geven. Zonder de noodzaak voor een grote dieselmotor, kan de cabine lager en aerodynamischer worden ontworpen, wat bijdraagt aan een beter zicht en veiligheid voor de chauffeur.

Gewichtsverschil en Laadcapaciteit

Hoewel elektrische vrachtwagens zwaarder zijn dan hun dieseltegenhangers, voornamelijk door het accupakket, blijkt in de praktijk dat slechts 20-30% van de ritten in Europa beperkt wordt door het maximale gewicht. Bovendien bieden sommige landen vrijstellingen voor elektrische vrachtwagens, waardoor ze meer kunnen laden dan dieselvrachtwagens.

Verbruik: Elektrisch vs. Diesel

Het verbruik van een elektrische vrachtwagen vergeleken met een dieselvrachtwagen is een cruciale factor in de overweging voor elektrificatie. Elektrische vrachtwagens hebben de potentie om significant minder per kilometer te 'kosten', gezien elektriciteit over het algemeen goedkoper is dan diesel. Hoewel de exacte cijfers variëren afhankelijk van het model en het gebruik, is het duidelijk dat de operationele kosten per kilometer voor elektrische trucks lager liggen, vooral als deze worden opgeladen tijdens daluren of met groene stroom.

Gemiddelde Afstanden in Nederland

De gemiddelde afstand die een vrachtwagen in Nederland aflegt, hangt sterk af van het type werk. Distributiewerk in stedelijke gebieden kent doorgaans kortere ritten dan internationaal transport. Met de huidige actieradius van elektrische vrachtwagens kunnen veel van deze dagelijkse routes al volledig elektrisch worden uitgevoerd.

Opladen Tijdens Pauzes

Een praktische strategie voor het beheer van elektrische vrachtwagens is het benutten van verplichte rust- en pauzetijden voor chauffeurs om de voertuigen op te laden. Dit maakt het mogelijk om de operationele tijd van het voertuig te maximaliseren zonder dat dit ten koste gaat van de vereiste rust voor de chauffeur.

Tips voor Ondernemers

Voor ondernemers die de overstap naar elektrisch transport overwegen, zijn hier enkele cruciale tips:

  1. Begin met een Pilot: Start met één of een klein aantal elektrische vrachtwagens om ervaring op te doen zonder direct een grote financiële verplichting aan te gaan.
  2. Analyseer je Routes: Identificeer de routes die het meest geschikt zijn voor elektrische voertuigen op basis van afstand en beschikbare laadinfrastructuur.
  3. Onderzoek Subsidies: Verken welke subsidies en fiscale voordelen beschikbaar zijn om de investering in elektrische vrachtwagens aantrekkelijker te maken.
  4. Betrek je Team: Zorg voor training en bewustwording bij je chauffeurs en planners over het werken met elektrische voertuigen.
  5. Plan voor Infrastructuur: Investeer in of krijg toegang tot laadinfrastructuur die past bij je operationele behoeften.

Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen, kunnen ondernemers in de logistieke sector de transitie naar elektrisch transport soepel en kostenefficiënt navigeren.

De Toekomst is Nu

Johnny's verhaal in de Logistieke Podcast is een wake-up call voor iedereen in de transportsector. De toekomst van logistiek is elektrisch, en het is tijd om deze verandering te omarmen. Begin vandaag nog met het verkennen van elektrisch transport. Ontdek hoe RouteLogic jouw bedrijf kan ondersteunen om over te stappen op elektrische voertuigen en daarin je routeplanning rekening mee te houden.

Luister de podcast voor alle details.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!